Doček 7531. je u znaku odličnih svirki po gradu!

Doček 7531. godine, koji se po julijanskom kalendaru, 13. januara, u Novom Sadu održava šestu godinu zaredom, zatvoriće godinu titule Evropske prestonice kulture, a biće obeležen brojnim nastupima i svirkama širom grada. Bogat umetnički program, koji će biti upriličen tokom čitave večeri, odvijaće se na više lokacija po gradu, a neke od njih su, zahvaljujući inicijativi EPK, prenamenjene ovim povodom u koncertne prostore (Reformatorka crkva, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i drugi). Na ovaj način, novosadska publika je u prilici da otkriva ne samo nove muzičke tokove, već i nove prostori stavljene u službu kulture.

Doček je nesumnjivo doprineo kulturnom životu Novog Sada i čini se da je publika već stvorila naviku da 13. januara napravi svoju muzičku rutu kojom će se kretati tokom dana i večeri proslave Nove godine. Upravo zahvaljujući projektu Evropske prestonice kulture, kultura je pronašla put i do prostora nezavisnog umetničkog stvaralaštva, a njegov cilj je, i ove godine, podrška izvođačima i izvođačicama, bilo da su već afirmisani ili pripadaju marginalizovanim umetničkim grupama.

Doček 7531. godine biće, na ovaj način, obeležen i brojnim svirkama i umetničkim događajima u ugostiteljskim objektima širom grada, koje je Evropska prestonica kulture podržala javnim konkursom završenim početkom decembra prošle godine. Ideja ovog javnog konkursa, na koji su pravo na prijavu imali svi gradski ugostiteljski objekti, udruženja i druge organizacije koje obavljaju delatnost iz oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva, odnosno u čijim se prostorima obično realizuju ovakvi programi, jeste da se unapredi saradnja i razmena sadržaja između nezavisne i institucionalne kulturne scene. Doček u Novom Sadu je, na ovaj način, još jednom pružio podršku mladim izvođačima da se umetnički izraze i predstave širem auditorijumu, ali i priliku da sugrađani ali i svi posetioci Novog Sada, budu deo jedinstvenog, autentičnog programa koji ovaj grad nudi. Pa hajde da vidimo u kakvom programu ćemo i ovog 13. januara uživati, te koje bendove ćemo slušati u Novom Sadu.

Događaji koje 13. januara ne treba propustiti

Doček 7531. u Novom Sadu startuje u podne, te vas pozivamo da posetite knjižaru Bulevar Books, gde će od 12 časova nastupiti  elektro-akustični sastav Danilav Kitsch, čiji su članovi Daniel More i Lav Kovač. Ovi prekaljeni i voljeni improvizatori sa novosadske scene istraživaće ovom prilikom ritmičnu, procesualnu muziku. Događaj je zamišljen kao Doček u podne, te vam toplo preporučujemo ovaj koncert.

Program Dočeka se nastavlja i u poslepodnevnim satima, kada nas već od 17 časova očekuje izložba strip tabli i ilustracija – Dirty records, praćena di-džej programom u SKCNS Fabrika. Istovremeno, u Društvu za podršku osobama sa autozmom Grada Novog Sada (Bate Brkića 12), održaće se izložba likovnih radova osoba sa autizmom. Kako putem slika gradimo mostove komunikacije između građana i autističnih osoba, tako i ova izložba nosi naziv Slikama izgrađen most. Nemojte propustiti ni postavku Digital art – TWO, koja će biti izložena od 20 časova na prvom spratu Spensa (Medijska kuća G-point).

SKCNS Fabrika

Još jedna izložba vredna pažnje, a koju ćete moći da posetite tokom dana u restoranu Tri Petice, na Žitnom trgu, jeste samostalna izložba fotografija Tuda – svuda!, autora Milana Sekiza, koja će takođe biti praćena di-džej programom. U pitanju je postavka od 20 odabranih fotografija autora koje je napravio na putovanjima po Evropskim gradovima. Restoran Tri petice već je ukrašen nekim od Sekizovih umetničkih dela, a sada će dodatno privući pažnju publike.

Spremite se za Srpskonovogodišnji spektakl koji će biti priređen u Pero Baru u Zmaj Jovinoj 5, u centru grada, od 22 časa. Kako najavljuje Milan Jevtić, vlasnik Pero Bara, „publika će imati priliku da vidi jedan relativno nov i mlad bend, sastavljen od afirmisanih glumaca Srpskog narodnog pozorišta i Pozorišta mladih koji izvode muzičke hitove iz poznatih filmskih ostvarenja domaćih i stranih produkcija“. Kapaciteti ovog ugostiteljskog objekta su već popunjeni i, kako kaže, tražiće se mesto više te večeri. Milan Jevtić ističe da je koncept Dočeka doneo Novom Sadu ogromnu turističku i kulturnu ponudu, te da nije lako doneti odluku koje događaje ćemo u novogodišnjoj noći posetiti.

„Svakako je teško odabrati koji program pogledati, ali se nadam da će privući što veći broj turista, jer je baš ta naša specifičnost u obeležavanju dve nove godine ono što nas razlikuje i na čemu treba raditi i ubuduće“

Atmosferu novogodišnje večeri podići će i mladi trep sastav Dope Kukjata iz Skoplja, kojima će nastup na Dočeku biti prva svirka u Novom Sadu, ali i izvođenje van granica Severne Makedonije. Njima će se, kao lokalna podrška, pridružiti veteran rep scene Kene Beri, a zajedno će nastupiti 13. januara u KC LAB sa početkom u 20 časova.

KC LAB

Doček 7531. obeležiće i nastupi di-džejeva, stoga vam odlična atmosfera sledi i u ulici Laze Telečkog u centru grada. Ukoliko ste raspoloženi za ovakvu vrstu provoda, u LABar-u od 20 časova očekuje vas Let’s Mix it Showcase, kao i događaj Elektrana 2022 u PUBERAJ-u, koji startuje od 21 čas. Sličnu vrstu zvuka čućemo i u K9 Station (hali televizije Kanal 9 TV, u ulici Dimitrija Bugarskog 12a), takođe od 21 čas.

Dobra svirka u centru grada očekuje nas ovog 13. januara i u Caffe Bar Diego u Zmaj Jovinoj 5, gde ćete se odlično provesti i uz autentičan Doček uz Gazorpazorp!, koji takođe startuje od 21 čas. Ovaj lokalni četvoročlani bend uskoro priprema novi album, te vam savetujemo da ih poslušate.

Sećate li se stare novogodišnje muzike koju smo slušali kad smo kao deca dočekivali Novu godinu? Evociramo uspomene u The PUB od 22 časa, gde vas očekuje Pop-rock party 2022. Nastup za pamćenje upriličiće nam Betty Boom band, te vam savetujemo da odete na ovu sjajnu svirku.

Atmosferu u klubu Absolut u strogom centru grada zagrejaće nastup grupe Šišarke, koji će zasvirati od 22 časa. Luka Miljević, vlasnik kluba Absolut, otkrio je za Visit Novi Sad kakav nas program očekuje, budući da se bend posle pet godina pauze, vraća nastupima i to najpre u Novom Sadu.

Šišarke su autorski bend iz Zrenjanina, sastavljen od zaljubljenika u muziku, koji su odrasli na rock’n’roll-u. Gosti mogu da očekuju dobru svirku i zabavu, jer pored toga što su momci iz benda odlični muzičari, cilj im je i da se publika dobro provede zajedno sa njima“

Ne propustite koncerte bendova koji garantuju dobar provod u gradu koji je obeležila godina titule EPK . Luka Miljević je istakao da je ona Novom Sadu donela mogućnost da pokaže u pravom svetlu da je istinski grad kulture.
„S ponosom možemo ovu titulu da predamo drugim gradovima koji će imati težak zadatak da ovo nadmaše.“

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Povezani članci