Kultura vas zove ovog vikenda

Uprkos promenljivom vremenu koje nas ovog vikenda očekuje u Novom Sadu, kultura vas zove na dozu vizuelne i izvođačke umetnosti. Slobodne dane pred nama iskoristite za posetu nekoj od ustanova kulture, sami, s prijateljima ili porodično, a kao i uvek imamo nekoliko sjajnih predloga za vas. Prepustite se umetnosti i napravite kraći đir po gradu, jer to je tako novosadski.

Vikend vizuelne umetnosti

Ukoliko ste raspoloženi za posetu aktuelnim izložbama, naš prvi predlog je multimedijalna postavka Mileva: mi smo stena, otvorena svakog dana osim ponedeljka od 9 do 17 časova. Izložba izaziva veliku pažnju javnosti i broji mnoštvo pozitivnih utisaka, stoga pređite preko Dunava Varadinskim mostom i zaputite se u Muzej grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Otkrijte ko je zapravo bila Mileva Marić Ajnštajn, naučnica genijalnog uma koja je za života ostala u senci svog supruga, a mi vam donosimo čak pet razloga da posetite ovu nesvakidašnju izložbu u Novom Sadu.

U centru grada očekuju vas čak dve interesantne izložbe. Prva je postavka izuzetnih radova čuvenog srpskog slikara Milana Konjovića,
iz privatne kolekcije Dragoslava Marčića, koju sve do 28. februara možete posetiti u Zbirci strane umetnosti (Dunavska 29) svakog dana, osim ponedeljka, u periodu od 10 do 18 časova. Na izložbi je predstavljeno više od 40 remek-dela, podeljenih u tri celine. Na Trgu galerija vas, sa druge strane, i ovog vikenda očekuju kustoska vođenja kroz stalnu postavku Galerije Matice srpske i aktuelnu izložbu. Subotom u 13 i 17 časova možete čuti priču o stalnoj postavci i izložbi Slike velikih formata – svedočastva epoha, dok će se nedeljom u 13 i 17 časova organizovati kustoska vođenja kroz aktuelnu izložbu.

Prošetajte i do Limanskog parka i Subinog platoa, gde vas u prvoj novosadskoj galeriji na otvorenom očekuju Sekvence grada, izložba radova sedam umetnika na 49 jarbola koji se vijore na vetru. Među istaknutim domaćim umetnicima, ovoga puta je i prof. Mileta Poštić, novosadski umetnik koji je na Dan državnosti odlikovan ordenom za zasluge u kulturi, a sa kojim smo nedavno porazgovarali o ovoj izložbi.

Izvođačka umetnost u Novom Sadu

Grad klasične muzike, kakav je Novi Sad, ovog vikenda nam donosi fantastičan koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra i solista Nikole Ćirića (horna), Aleksandra Tasića (klarinet) i Nemanje Mihailovića (fagot), pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Markovića, koji će u novosadskoj Sinagogi zasvirati 24. februara sa početkom u 20 časova. Ukoliko ste ljubitelji ove vrste umetnosti, predlažemo vam da što pre nabavite ulaznice na ovom linku.

Proslavite i 40-godišnjicu postojanja hrvatske pank rok grupe Psihomodo Pop, koja će povodom velikog jubileja održati koncert 24. februara u Domu kulture, od 20 časova. Rođendansko slavlje bend će upriličiti izvedbom svojih hitova i novijih numera, a ulaznice za ovaj događaj možete nabaviti na prodajnim mestima Gigstix-a i online. Vikend se nastavlja u znaku dobrih žurki, pa samo dan kasnije, u subotu 25. februara, u Domu kulture očekuje nas još jedna interesantna svirka Jugoslovenka, sa početkom u 21 čas, koja će biti svojevrstan presek jugoslovenske muzičke scene i omaž svim velikim bendovima s ovih prostora. Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 600 dinara, a na dan koncerta i na ulazu će koštati 800 dinara, a možete ih kupiti na sajtu Gigstix-a.

Vikend za najmlađu publiku

Bogata kulturna ponuda Novog Sada i ovog vikenda veliku pažnju usmerava i na najmlađu publiku, pa osim odlaska u bioskope na neku od animiranih projekcija, mališane možete povesti i na tradicionalnu Maškaradu Muzeja Vojvodine koja će biti organizovana 24. februara od 12 časova. Deca školskog uzrasta i tinejdžeri uživaće u mjuziklu Moja mama kaže, koji će se održati 25. februara sa početkom u 19 časova u Gimnaziji Laza Kostić.  Predstavu izvodi glumački i plesni ansambl Škole plesa i scenskih umetnosti Foxy.

Svake subote u 11 časova klincima su na raspolaganju i dve zabavne aktivnosti. Čitanjac u knjižari Bulevar Books, ali i kreativne radionice Galerije Matice srpske, za koju se možete prijaviti na ovom linku.

Vikend možete provesti i u muzejima, a ukoliko su vaši mališani ljubitelji životinja, a do sada ih niste odveli u obilazak Prirodnjačkog muzeja u Radničkoj ulici, ovo je idealna prilika da se upoznaju, između ostalog, i sa pričom koju krije runasti mamut iz kasnog pleistocena, novosadski simbol ledenog doba.

Prirodnjački muzej; foto: Turistička organizacija Vojvodine

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci