Vikend preporuke: kultura na dlanu

Poslednji martovski vikend zaokružujemo dozom umetnosti na novosadski način, te vas pozivamo da prošetate gradskim ustanovama kulture u kojima vas čeka bogata ponuda za sve uzraste. Kao i uvek imamo mnoštvo sjajnih predloga za vas, pa hajde da zajedno napravimo kraći kulturni đir po gradu.

Vikend doza vizuelne umetnosti

Prolećni dani pred nama idealni su za posetu aktuelnim izložbama, kojih u Novom Sadu trenutno ima na nekoliko lokacija. Naš prvi predlog je multimedijalna postavka Mileva: mi smo stena,Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Možete je posetiti od 9 do 17 časova, a imaćete priliku da otkrijte ko je zapravo bila matematičarka Mileva Marić Ajnštajn. Razloga da kroz ovu izložbu zavirite u tajne supružničkog odnosa sa genijem nauke Albertom Ajnštajnom ne manjka, a mi vam donosimo čak pet koje možete pročitati na našem sajtu.

Deo atmosfere sa otvaranja izložbe Mileva: mi smo stena

Nakon prelaska mosta i ulaska u centar grada, na Trgu galerija vas očekuju čak tri izložbe. Posetite Galeriju Matice srpske, gde imate priliku da vidite novu postavku Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Ne propustite stručna vođenja, koja se u nedelju 26. marta održavaju čak u dva termina – od 13 i 17 časova.

Galerija Matice srpske u subotu 25. marta organizuje i stručno vođenje kroz izložbu Slike velikih formata, sa početkom u 17 časova, na koje će vas povesti Goran Vujkov.

Kada ste već na ovom Trgu, posetite i novu izložbu Proleće u Galeriji, koja je otvorena u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića od 9 do 17 časova, a ulaz je besplatan.

Neka vas put ovog vikenda navede i do Svilare, gde je otvorena izložba našeg i svetski poznatog autora Aleksandra Zografa pod nazivom Krvavi oktobar 1941. Izložbu možete posetiti svakog dana od 10 do 20 časova.

Prošetajte i do Limanskog parka, gde vas u prvoj novosadskoj galeriji na otvorenom očekuju Sekvence grada, izložba radova sedam umetnika na 49 jarbola, na Subinom platou, koji se vijore na vetru. Među istaknutim domaćim umetnicima, ovoga puta je i prof. Mileta Poštić, novosadski umetnik sa kojim smo porazgovarali o ovoj izložbi.

U ritmu dobrog zvuka

Ovog vikenda razmrdajte se uz dobro poznate pesme grupe Van Gogh. Ovaj bend će nastupiti u Domu kulture u petak 24. marta, sa početkom u 20 časova. Samo dan kasnije, u subotu 25. marta, na istom mestu od 21 čas đuskamo uz jugoslovenske hitove na žurci pod nazivom Jugoslovenka party. Vikend pred nama je u znaku dobrog zvuka i poznatih numera koje svi rado slušamo.

Predstave ovog vikenda

Petak, 24. mart:

Sladoled, 19.30 časova, Pozorište mladih

Laža i paralaža, 19.30 časova, Srpsko narodno pozorište

Emigranti, 20 časova, Gimnazija Laza Kostić

Subota, 25. mart:

Anđeoska bajka (dečja predstava), 11 časova, Pozorište mladih

Magbet, 19.30 časova, Srpsko narodno pozorište

Nedelja, 26. mart:

Potraga za plavim zecom (dečja predstava), 11 časova, Pozorište mladih

Mašta može svašta

Subotnje prepodne za najmlađu novosadsku publiku uvek je rezervisamo za Čitanjac u knjižari Bulevar Books, koji se održava od 11 časova, ali i za kreativne radionice subotom, koje se u isto vreme održavaju u Galeriji Matice srpske. U nedelju pre podne iskoristite priliku da odvedete svoje najdraže u Zenitov dečji klub, koji se od 11 časova održava u kafe-knjižari Zenit Books, a za to vreme uživajte u omiljenoj kafi.

Pokažite šta znate

Zabavite se uz kviz o poznavanju našeg grada Koliko dobro (ne) poznaješ grad?, koji će se održati se u nedelju 26. marta u Brkinoj Marini, sa početkom u 20 časova.

Da li ste posetili Keltsko selo nadomak Novog Sada?

Vikend je kao stvoren za kratak beg van grada, te vam predlažemo da povedete mališane u obilazak Keltskog sela nadomak Inđije. Turistički kompleks smešten je u sportsko-rekreativnoj zoni Inđije, a inspirisan je životom i kulturom Kelta na ovim prostorima pre oko 2300 godina. Tokom oba dana vikenda organizovani su programi za decu, a više informacija i satnicu možete pročitati OVDE. Posetioci će učestvovati u brojnim radionicama, kao što su izrada keltske grnčarije od gline, pisanje keltskog pisma, ali i sportskim aktivnostima. U jednoj od keltskih kuća smešten je i Muzej sa interesantnim eksponatima, pa vam savetujemo da ga obiđete.

Pravac Fruškać!

Fruška gora, koja skriva bogato kulturno-istorijsko nasleđe, uvek je dobra ideja za brojne aktivnosti na otvorenom, a Novosađani su poznati i po kulturi pešačenja po obroncima ove planine. Stoga ugrabite ovog vikenda vreme za šetnju nekom od laganih pešačkih staza po našem izboru, ili pak po odličnoj trim stazi dugačkoj 5.5km (kraća staza je 3.3km). Start je kod Informativnog centra na Iriškom vencu.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović, promo

Povezani članci