Lana Zorjan donosi magiju violine na Dočeku 7529.

Toplina koju donosi zvuk violine nekako se savršeno uklapa u zimske praznike, pa će nastup mlade novosadske violinistkinje Lane Zorjan u okviru Dočeka 7529. biti prava poslastica za publiku.

Koncert deo je programa kojim će 13. januara u onlajn formatu na platformi Visit Novi Sad biti predstavljeni novi prostori za kulturu.

U prostoru nekadašnje streljane, transformisane u prvu novosadsku kulturnu stanicu koja je za dve godine zauzela značakno mesto na kulturnoj mapi grada, Lana će izvesti četiri kompozicije uz klavirsku pratnju Milene Buče. Ovim povodom, Lana Zorjan nam je otkrila zbog čega se raduje ovom nastupu u onlajn formatu:

„Drugačiji je osećaj kada svirate bez publike. Ja sam skoro godinu dana nastupala upravo tako i publika mi zaista nedostaje, njihova reakcija. Ipak, ovako će nas svakako videti veći broj ljudi, s obzirom na to da nismo ograničeni kapacitetom prostora, već svako može da nam se pridruži onlajn.“

Lana Zorjan je violinu u ruke uzela prvi put sa četiri godine i od onda ređa samo uspehe i nagrade, kojih je danas i više od 40. Učenica novosadske muzičke škole „Isidor Bajić“, nedavno je bila i predstavnica Srbije na internacionalnom takmičenju Virtuozi V4+ – Sviramo istim jezikom u Budimpešti, gde je dobila specijalnu nagradu.

„Meni je ovo bilo predivno iskustvo. Dobila sam posebnu nagradu, koja je podrazumevala i violinu sa potpisima Plasida Dominga i Tomasa Kočaka, što meni mnogo znači. Ono što će mi najviše ostati u sećanju su drugari koje sam upoznala, svi smo se družili, naravno sa distancom, pa smo morali da sklapamo po četiri, pet stolova, ali to nam nije smetalo. Po ceo dan smo bili zajedno, radeći u studiju ili družeći se, spuštajući jedni drugima tremu“, kaže Lana.

Jedinstveni Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, 31. decembra i 13. januara, prvi put će biti realizovan u onlajn formatu, otvarajući nove prostore za kulturu kako bi Srpska Atina spremno dočekala titulu Evropske prestonice kulture. Četvrti Doček predstaviće svetskog virtuoza, internacionalno nagrađivane izvođače, ali i mlade nade najrazličitijih muzičkih žanrova – klasične, tradicionalne i elektronske muzike, džeza, indi-roka, repa…

Foto: Uroš Dožić

Povezani članci