Čuveni hor „Sveti Stefan Dečanski“ na programu Dočeka 7529.

Jedan od najboljih srpskih horova pravoslavne muzike, hor „Sveti Stefan Dečanski“ nastupiće u okviru Dočeka 7529, zajedno sa Gudačkim orkestrom „Orfelin“ i solistima Radoslavom Vorgić Žuržovan, sopran, i Stevanom Gezom, bas-bariton.

Njihov nastup u Kulturnoj stanici Svilara biće dostupan na platformi visitns.rs 13. januara od 16.30 sati, a na repertoaru će se naći dela slavnih kompozitora XX veka, čime će biti obeleženo 50 godina od smrti Petra Konjovića i 10 godina od smrti Dušana Radića. Premijerno će biti izvedene kompozicije Milana Aleksića i Ivane Govoričin. Koncert se realizuje u saradnji Kulturne stanice Svilara i Udruženja kompozitora Vojvodine.

Hor „Sveti Stefan Dečanski“ gostovao je u gotovo svim evropskim zemljama, a njihova dirigentkinja dr Tamara Petijević Adamov, pronela je muzičku slavu Novog Sada osvojivši i priznanje najboljeg omladinskog simfonijskog orkestra u Evropi sa učenicima Muzičke škole „Isidor Bajić”.

Jedinstveni Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, 31. decembra i 13. januara, prvi put će biti realizovan u onlajn formatu, otvarajući nove prostore za kulturu kako bi Srpska Atina spremno dočekala titulu Evropske prestonice kulture.

Pored koncerta u KS Svilara, 13. januar obeležiće nastupi poznatog violiniste Stefana Milenkovića sa Vasilom Hadžimanovim i kamernim orkestrom Kamerata akademika, Električnog orgazma, bend Buč Kesidija, repera Surreala, benda Džezva & Džezvica, mlade violinistkinje Lana Zorjan, Novosadskog duvačkog kvinteta, soprana Agote Vitkai Kučera sa pijanistkinjom Jelenom Simonović Kovačević, dok će najmlađi uživati u Operi za decu Udruženja umetnika Visoko C.

Foto: Uroš Dožić

Povezani članci