Šta vas večeras čeka na Dočeku 7530?

Novi Sad će večeras zasijati posebnim svetlom jer će, na ponos svih građana Srpske Atine, zvanično poneti najprestižniju evropsku titulu – Evropske prestonice kulture. Svečano otvaranje godine titule Evropske prestonice kulture u okviru programskog luka Doček, okupiće brojne umetnike i ljubitelje umetnosti koji će, zajedno, ispisati novu stranicu istorije Grada Novog Sada.

Kao jedinstvena proslava u Evropi, Doček spaja dve umetnosti, dva pisma, dve nove godine, dva dana, dva računanja vremena, pa će tako Doček 7530. doneti svojevrsnu proslavu koja pomera granice i staviti Novi Sad u centar evropskog kulturnog života. Podsetimo se u ovom tekstu zašto Novi Sad slavi godinu 7530, a mi vas pozivamo da nam se večeras pridružite na velikoj svečanosti. Jer Novi Sad je spreman!

Evo koji događaji vas očekuju večeras, ali i naredna dva dana, te vam savetujemo da ih nikako ne propustite!

Predstava svečanog otvaranja – Zeniteum :: 2022

Ceo grad slaviće novu Evropsku prestonicu kulture neponovljivom predstavom Zeniteum :: 2022, koja večeras simbolično počinje u 20.22 časa kod Banovine. Znatiželjni prolaznici danima fotografišu scenografiju na kojoj će umetnici na visini od 40 metara, izvesti ovo neponovljivo delo. Centralni događaj svečanog otvaranja EPK, autora i reditelja Dragana Živadinova, kroz umetnost će slaviti velika imena srpske nauke – Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića. Ko čini ansambl Zeniteuma, možete pročitati u ovom tekstu.

Publika će svečano otvaranje moći da prati i u prenosu uživo na drugom programu Radio televizije Srbije i prvom programu Radio televizije Vojvodine, kao i na sajtu novisad2022.rs.

Ceremonija proglašenja Novog Sada kulturnom prestonicom biće održana u Srpskom narodnom pozorištu, a gledaoci će moći da je prate isključivo putem malih ekrana, u direktnom prenosu na drugom programu Radio-televizije Srbije i prvom programu Radio-televizije Vojvodine od 18 časova, kao i na sajtu novisad2022.rs.

Bilo da ste sa nama ispred Banovine večeras, ili u toplini doma pratite ovaj spektakularan događaj, savetujemo vam da ga ne propustite!

Izložba Vreme i Vaseljena

Svečano otvaranje obeležiće i velika, nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena” u holu Studija M od 18 sati. Inspirisana Milutinom Milankovićem, ova izložba povešće nas na putovanje kroz vreme! Intervju sa dr Dušanom Jovovićem, jednim od autora izložbe, možete pročitati ovde. Izložba će biti otvorena večeras u 18 časova i tog dana će ulaz biti slobodan, a postavku možete pogledati do ponoći. Istog dana biće realizovano kustosko vođenje kroz izložbu u terminu od 18 do 19 sati.

Koncerti širom grada

Nakon predstave Zeniteum :: 2022, proslava se nastavlja koncertima širom grada, a među brojnim izvođačima, u Novi Sad dolaze i kraljica fado muzike Karminjo, kao i legendarna muzička zvezda, Josipa Lisac. Pročitajte OVDE koga ćemo slušati večeras u okviru Dočeka, te požurite da nabavite ulaznice, a zajedno sa ulaznicom, biće neophodno da posetioci prilože zeleni sertifikat ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata. Gde besplatno možete obaviti testiranje danas, saznajte OVDE.

Slave u kulturnim stanicama 14. i 15. januara

Proslavu otvaranja Evropske prestonice kulture nastavljamo i naredna dva dana i to u Kulturnim stanicama širom grada. Programom koji nosi naziv Slava, a čiji je partner Idea,  simbolično se osvrćemo na tradicionalnu srpsku slavu, naše prvo kulturno dobro ubrojeno u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska. Naše kulturne stanice obeležiće staru tradiciju, ali na nov način – uz pesmu horova, muziku tamburaša i izložbu fotografija umetnika Pavela Surovog, koji je u intervjuu za Visit Novi Sad otkrio pojedinosti izložbe, ali i to da će njegove fotografije biti u svim kulturnim stanicama, te da bi obišli izložbu, treba da ih posetite sve. Detalje o programu u svakoj kulturnoj stanici kao satnicu možete pronaći u ovom tekstu. Vidimo se na Slavi!

Sitno brojimo sate do večeras, a na našem brojaču ispred Fondacije Novi Sad Evropska prestonica kulture u centru Novog Sada, konačno je osvanula dogoočekivana nula. Uđimo zajedno u godinu titule Evropske prestonice kulture! Novi Sade, čestitamo!

Foto: Vladimir Veličković, Marko Pudić, Jelena Ivanović

Povezani članci