Almaški kraj

Istražite istoriju Novog Sada i značajne događaje koji su uticali na njegov razvoj, od prvih naseljenika, do Evropske prestonice kulture.

Almaški kraj

Vijugave ulice najstarijeg novosadskog naselja nastale su pre više od 300 godina, kada su u ovaj kraj došli stanovnici nekadašnjeg sela Almaš. Isprva su se pretežno bavili poljoprivredom, a u periodu prosvetiteljstva ovaj kraj dobio je na značaju kao začetnik građanskog života i kulture Novog Sada. Centralni deo Almaškog kraja zauzima Almaška crkva s kraja 18. veka, dok zgrada Matice srpske stoji kao pokazatelj uloge koju je ovaj kraj, gde su se rodili mnogi znameniti Novosađani, imao u kulturnom životu grada.
Almaški kraj specifičan je po tome što je zadržao duh starog Novog Sada, sa kućama i drugim objektima koji datiraju iz perioda kada su Almašani naselili ovaj kraj, zbog čega se posetioci i dalje osećaju kao da su ušetali u seoce u samom srcu grada. U Almaškom kraju naizgled stvari se sporo menjaju – ovde ćete videti autentične prostore i lokalitete sasvim drugačije nego u ostalim delovima Novog Sada. Ipak, isprepleteni i krivudavi sokaci nastali prilagođavanjem postojećem neravnom zemljištu nastalom nakon povlačenja Dunava, i preokret ka prosvetiteljstvu isprva ruralnog stanovništva, dokazi su almaške prilagodljivosti i razlog ponosa današnjih stanovnika Almaškog kraja.

Ako vas šetnja Novim Sadom odvede u kraj sa vijugavim ulicama, starim kućama sa kućnim brojem iznad vrata, i jedinstvenom atmosferom drugačijom od ostatka grada, znajte da vas je put doveo u čuveni Almaški kraj.