Petrovaradin

Istražite istoriju Novog Sada i značajne događaje koji su uticali na njegov razvoj, od prvih naseljenika, do Evropske prestonice kulture.

Petrovaradin

Njena burna istorija potvrđuje da je tvrđava vekovima bila osvajački cilj na koji su različiti narodi usmeravali svoje pohode, a prekretnicu predstavlja XVII vek kada je ovde uspostavljena granica između hrišćanske Evrope i Osmanskog carstva.
Bilo bi zanimljivo da od Tvrđave možemo da čujemo kako su se ovde susretale, ukrštale, borile za prevlast i spajale različite civilizacije, kako je na ovom mestu kreiran evropski integritet grada, različite priče meštana, ali i kako su ovde dane provodili mnoge značajne ličnosti, od Bana Jelačića, preko Ive Andrića i Klinta Istvuda, do zvezda koje svake godine nastupaju na Petrovaradinskoj tvrđavi u okviru Exit festivala i drugih značajnih kulturnih događaja.

Kada bi Petrovaradinska tvrđava mogla da govori, od nje bismo mogli da čujemo i priče iz perioda paleolita, tačnije od 19.000 do 15.000 godina pre nove ere, kada su ljudi počeli da nastanjuju ovaj prostor, kako pokazuju najnovija arheološka otkrića.