Fruška gora

Istražite istoriju Novog Sada i značajne događaje koji su uticali na njegov razvoj, od prvih naseljenika, do Evropske prestonice kulture.

Fruška gora

Fruška gora predstavlja najstariji nacionalni park u Srbiji, osnovan 1960. godine, ali i područje poznato po prelepim listopadnim šumama, raznovrsnim pešačkim stazama, vinogradima i vinskim podrumima, bogatim kulturno- istorijskim nasleđem, koje, između ostalog, čini i 17 pravoslavnih manastira. Upravo zbog toga ovu panonsku lepoticu nazivaju i srpskim Atosom. Rimljani su je nazivali Alma Mons, što znači „plodna gora”.

Najviši delovi Fruške gore su ujedno i najposećeniji i najatraktivniji posetiocima ove planine i ljubiteljima prirode, zbog mnogobrojnih izletišta. Najviši vrh Fruške Gore je Crveni Čot, koji dostiže visinu od 539 metara. Ne jednom od planinskih oboda smeštena je banja Vrdnik, gde je na izvorima termomineralne vode izgrađen moderan wellness centar za rehabilitaciju i rekreaciju.

Fruška gora može se pohvaliti predivnim vidikovcima, koje vam preporučujemo da posetite ukoliko se zaputite u ovaj nacionalni park.

Do pre devedeset miliona godina, Fruška gora bila je samo ostrvo u mitskom Panonskom moru, a danas predstavlja jedinu planinu u Vojvodini i jedno od turistički najrazvijenijih destinacija naše zemlje.