Prostudiraj Novi Sad: studentski život u centru mladih

Biti student Univerziteta u Novom Sadu, znači studirati na mestu čija tradicija datira od 1960. godine. Jedinstveni univerzitetski grad broji gotovo 50 000 studenata koji dolaze ne samo iz Novog Sada i Vojvodine, već i iz cele Srbije, regiona i brojnih evropskih, ali i svetskih zemalja. Kao takav, on Novi Sad čini jednim od najvećih naučnih i obrazovnih središta u Centralnoj Evropi.

Od ogromnog broja studenata koji šetaju ili su barem šetali našim gradom, deo se vrati kući, a deo se zaljubi u njega i ostane da živi ovde. A gde je sve počelo?

 

Na jednom mestu: u oazi mira

Univerzitetski kampus, površine 259.807 m2, ušuškan je u delu grada koji se naziva Liman 1. Mesto koje obiluje zelenilom, a u ovo doba godine dobija svoju potpunu čar i odiše energijom rađanja i cvetanja nabujale prirode. Tu je smešteno čak sedam od ukupno devet fakulteta, zatim zgrada Rektorata, studentski domovi, Velika menza, studentska poliklinika, Studentski centar, mnoge naučne, sportske, kulturne, informativne, stručne studentske organizacije, kao i lepo uređen studentski trg.

Kakav je osećaj studirati u blizini reke Dunav, nedaleko od gradske plaže Štrand i Sunčanog keja, rekla nam je Ana, studentkinja Filozofskog fakulteta.

Biti student u Novom Sadu je, zaista, jedno posebno iskustvo. Sam položaj fakulteta koji su smešteni na jednom mestu, kao i sređenost kampusa, čini da se osećate rasterećeno i smireno čim mu se približite. Takođe, Novi Sad je domaćin brojnim festivalima i manifestacijama – Exit, Ulični svirači, Sterijino pozorje, Kaledioskop kulture, Džez festival, a obiluje i interesantnim mestima za izlaske i druženje.

Zvuči kao idealna prilika za dobar provod studenata, a novosadskoj omladini neizostavan deo noćnog života je i najpoznatiji sendvič koji nosi naziv Index sendvič.

Dakle, studiranje nije samo učenje, već i nezaboravno druženje i prilika da steknete prijatelje za ceo život. Ispijanje kafe u obližnjim kafićima na pauzama između predavanja, zajedničko učenje u čitaonicama fakulteta, sedenje na klupama u kampusu i ponavljanje gradiva pred ispite, večernja okupljanja ispred domova, druženje u menzi… sve to čini studiranje u ovom gradu. A ono što Novom Sadu daje posebnu energiju je činjenica da je ovo interkulturalni grad raznolikog i bogatog kulturnog nasleđa, u kojem su se vekovima preplitale različite nacije i jezici.

Smatram da je velika prednost što sam student baš u godini u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture, jer imam mogućnost da prisustvujem brojnim fantastičnim događajima, prilagođenim svačijem ukusu. U društvenom i kulturnom smislu, ovaj grad zaista ima sve što jedan student može da poželi, kaže Miloš, student Fakulteta tehničkih nauka.

 

Izložba o studentskom životu koju vredi posetiti

U okviru programske celine Evropske prestonice kulture Škole budućnosti imaćemo priliku da zavirimo u, do sada sada nedovoljno obrađenu, temu svakodnevice studentskog života u kampusu. Kako je više od 60 godina disalo jedno od najvažnijih mesta za budućnost mladih u Novom Sadu prikazuje i projekat Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse, koji podrazumeva prikupljanje i digitalizaciju fotografija o studentskom životu u novosadskom kampusu. Izložbu ćete moći da pogledate od 29. arpila do 15. maja u Kreativnom distriktu.

A sledeći put, kada se budete šetali univerzitetskim kampusom, zastanite na trenutak, udahnite oazu mira i prisetite se svih studentskih dana i trenutaka koje smo nekada, možda, uzimali zdravo za gotovo, a danas nam samo sećanje na njih izmami osmeh na lice.

Autorka: Marija Nenadić

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci