Provedite praznike u Novom Sadu

Ukoliko ste planirali turističku posetu Evropskoj prestonici kulture tokom uskršnjih i prvomajskih praznika, ili pak ostajete u svom gradu tokom neradnih dana koji nam slede, donosimo vam dašak umetnosti koji će upotpuniti vaše praznike. Imamo brojne predloge kako da kvalitetno iskoristite ove prolećne dane sami, s prijateljima ili porodicom, te vas pozivamo da pročitate naše predloge, ali i prigrlite jednu dozu kulture; zabeležite ove događaje i datume u svoje kalendare i prepustite se umetnosti i uživanju u praznicima.

Kultura je u pokretu: izložbe koje ne treba propustiti

Proleće je donelo nove boje u grad kulture, te vam preporučujemo da tokom ove ili naredne, “praznične” nedelje prošetate Zmaj Jovinom, a potom i jednom od najstarijih ulica u gradu, Dunavskom, u kojoj će vam i tokom praznika, osim za Uskrs, svoja vrata otvoriti i Muzej Vojvodine, u kom možete uživo videti rimske šlemove iz 4. veka. Radno vreme tokom praznika biće od 11 do 17 časova, pa vam preporučujemo da do kraja aprila iskoristite priliku i pogledate izložbu Tamo gde seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine. U ovom muzeju svakog ponedeljka održavaju se i edukativne igre za decu izrasta 9 do 15 godina – Bekstvo iz muzeja: mitološka avantura, koja će ih, sigurni smo, oduševiti. U istoj ulici, Zbirka strane umetnosti nudi izložbu Akcenti – Novi Sad, pa je možete posetiti, doduše samo tokom radnih dana, sve do kraja aprila. Neka vas put takođe navede i kroz Dunavski park, do Studija M, gde vas, takođe tokom radnih dana, očekuje izložba Vreme i vaseljena, pa pođite na jedinstveno putovanje od tame do svetlosti i od haosa do kosmosa. Zaintrigirani? Pročitajte intervju sa jednim od autora izložbe.  Galerija Matice srpske će za posetioce biti otvorena u petak 22. i subotu 23. aprila od 10 do 18 sati, dok će u nedelju 24. aprila i 1. maja biti zatvorena, pa prošetajte do ove ustanove kulture jer vas tamo očekuje aktuelna izložba Migracije u umetnosti – umetnost migracija. Ukoliko je do sada niste posetili, poslednje dve subote ovog meseca (23. i 30.4) u terminima od 13 i 17 časova, biće organizovana stručna autorska vođenja kroz izložbu. Projekat Odrastanje u gradu kulture, takođe u Galeriji Matice srpske, čine koncerti klasične muzike za bebe i decu koji se održavaju subotom. Takođe naša topla preporuka za najmlađe!

Poslednji vikend u mesecu vam savetujemo da provedete u obnovljenom Kreativnom distriktu, gde vas u okviru bogatog programa Zastave budućnosti, koji broji više od 70 događaja u samo tri dana, od 28. do 30. aprila, očekuje čak četiri fenomenalne izložbe. Ne propustite postavku Crteži putuju vremenom, izložbu crteža koje su stvarale generacije dece duže od pola veka, a koja će biti postavljena u objektu Radionica, zatim preporučujemo vam sjajnu izložbu studentskih radova Oni žive koja oslikava svakodnevicu studenata i studentkinja u Novom Sadu, univerzitetskom gradu, kao i nove savremene umetničke prakse na izložbi Razlike. Izložba Otići ili ostati , takođe će obeležiti Zastave budućnosti u prvoj novosadskoj galeriji na otvorenom, na Subinom platou u Limanskom parku.

Umetnici oživljavaju scenu: predstave i performansi u gradu kulture

Kreativni distrikt će se u poslednjim danima aprila pretvoriti u svojevrnu pozorišnu scenu, a mi vas pozivamo da ispratite prvi festival primenjenog pozorišta Umetnost na dlanu, u okviru Zastava budućnosti, kao i festival uličnog plesa Groovin’, u KC Liman i Limanskom parku, na kojem ćete osim ponekog novog plesnog koraka, imati priliku da saznate više o hip-hop kulturi, ali i prisustvujete performansima i preuređenju i oslikavanju skejt parka u Limanskom parku. Da li cirkus treba uvesti u škole, kao vid mentalno-fizičke rekreacije, saznajte na panel diskusiji u okviru projekta Uravnoteži se! Cirkusom do balaNSa? koji će se održati 30. aprila u KC Liman. Ne propustite ni modnu reviju i tribine u okviru Povezivanja kroz modu, koje će se održati u SKCNS Fabrika 30. aprila.

Nesvakidašnji cirkuski performans Écoute / Expansion, otkriće nam tajne bestežinskog stanja kroz ples i akrobatske pokrete. Ne propustiote ovaj događaj u pozorišnoj sali poslovnog centra NIS, koji će se održati 30. aprila od 17.30 i od 20.30.

Ulaz na sve programe na Zastavama budućnosti je slobodan, osim na performans Ecoute/Expansion, za koji karte možete kupiti na svim Gigstix prodajnim mestima, kao i na njihovom sajtu.

Glas mladih daleko se čuje: koncerti u Kreativnom distriktu

Tokom tri dana Zastava budućnosti, četiri bine širom Kreativnog distrikta, biće centri sjajnog zvuka i odlične energije kroz najrazličitije muzičke žanrove. Nemojte propustiti koncerte od 28. do 30. aprila, jer ćete čuti sve od džeza i roka, preko indi i popa, do trepa, hip-hopa i elektro zvuka. Veliki Liman će 28. aprila “obojiti” zvukom Balkan soul muzičar Marko Louis, zatim mladi džez sastavi Arthur Possing QuartetAny Key TrioKijubeHauptmanPurple is the Colordrumbooty, dok će takođe u Kreativnom distriktu 29. aprila nastupiti AbaseFrontline Vibers i Turbojazz. Predstavnici „novog talasa” u zemlji i regionu Skier and YetiPeki PeleFantomLuka RajićKOIKOISitzpinkerXanaduTamKene BeriNihilBa$haSpejs NoksiBigru i Paja KratakMicka LifaZoiPiqued JacksMonohromKoala VoiceNemanjaPorto Morto i Šajzerbiterlemon, kao i YusYusSebastian SchundDJ BendStevieNO Filter i RođeniWhisper i Feloneezy nastupiće 30. aprila.

Podršku programu „Zastave budućnosti” pružili su: IDEA, DDOR, A1 Srbija i NIS.

Orkestar svira u parkiću

Povedite svoje mališane u Limanski park 30. aprila u 14 časova, jer će Vojvođanski simfonijski orkestar zasvirati simfonijsku bajku Peća i vuk. A kako bi deca što bolje razumela bajku, tu će biti i narator Milovan Filipović, koji priča priču, dok će orkestar voditi maestro Mikica Jevtić, stalni dirigent orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Uskršnji festival na platou ispred Promenade

Ako već pravite đir po Limanu, svratite i do obližnjeg tržnog centra Promenada, jer se na njegovom platou održava Uskršnji festival koji će, najpre, oduševiti one najmlađe. Buđenje prirode i proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika, do kraja aprila biće upriličeno kulturnim i muzičkim programom, koji će upotpuniti i kreativne radionice za mališane. U autentičnim drvenim kućicama prodaju se suveniri i rukotvorine, kao i širok spektar slanih i slatkih gurmanluka.

Uskršnja zabava u bioskopu

Kada ste već u Promenadi, vaše klince će obradovati vest da u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, bioskop Cineplexx Promenada organizuje kreativne radionice i Escape Room  igru za najmlađe ljubitelje filmova. Dovedite ih na Veliki petak u hol ovog bioskopa, jer će biti priređeno zajedničko farbanje jaja od 15 do 18 časova, a u subotu, 23. aprila, od 12 do 17 sati, jedan deo hola biće pretvoren u pravi Escape Room, pa će mališani učestvovati u najuzbudljivijoj potrazi za nestalom čuvarkućom – crvenim jajetom.

Za prvomajske praznike – svi u prirodu!

Novosađanima ozeleneli parkovi ili Fruška gora u proleće verovatno prvi padaju na pamet kada se povede priča gde se proslavlja praznik rada – 1. maj. Prelepa priroda, uređena izletišta, roštiljanje, lagane pešačke staze, obilazak manastira, miris šume i cvrkut ptica, možda su baš ono što i vama treba tokom ovih praznika, te vam savetujemo da krenete putem Fruške gore, odaberete ugodno mesto i prepustite se uživanju. Natenane. Jer to je onako baš novosadski. Nadamo se lepom vremenu!

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Promo/EPK

Povezani članci