Jun u Novom Sadu: Događaji koje ne treba propustiti

Zakoračimo u leto u Evropskoj prestonici kulture sjajnim kulturnim događajima koje vam predlažemo u junu. Mesec pred nama biće u u znaku brojnih zanimljivih sadržaja, koje će upotpuniti i programski segmenti EPK – Heroine i Tvrđava mira, te vas pozivamo da redovno pratite naš kalendar na sajtu kako biste bili u toku sa dešavanjima u gradu. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svakoga, pa vas unapred pozivamo da posetite neke od događaja koje ovog meseca izdvajamo za vas. 

Fruškogorska Vila

3 – 5. jun, Vrdnik, Fruška gora

Prvi vikend u junu donosi nam pravu porodičnu avanturu jer nas u srcu Fruške gore očekuje festival za porodicu i prijatelje – Vila (3 – 5. jun, Vrdnik). Atraktivan trodnevni program za sve generacije biće jedinstveno iskustvo i atrakcija u zelenilu nacionalnog parka. Očekuje vas sjajan muzički, gastro i dečji program u prirodi. Povedite najmlađe na radionice i plesne predstave, a sigurni smo da će s punom pažnjom pratiti tri VileAnicu Dobru, Natašu Tapušković i Natašu Miljković, koje će im čitati bajke.

Pored bogatog trodnevnog programa za mališane, stariji će imati prilike da uživaju u koncertima koje će održati prave muzičke Vile, evropske heroine umetnosti – Kaliopi, Tarja Turunen, Amira Medunjanin, Jenny from Ace of Bace, Warpaint, Simone Lamsma (intervju pročitajte na našem sajtu), E-play, Tabea Zimmerman, Natali Dizdar. Pozivamo vas da detaljan program i satnicu pročitate na našem sajtu, a svakako pročitajte i zašto ne treba da propustite ovaj festival. A kako stići na Vilu, saznajte ovde.

Zmajeve dečje igre

6 – 12. jun

Još jedan porodični festival u junu koji očekuje Novosađane i posetioce Evropske prestonice kulture, jesu tradicionalne Zmajeve dečje igre, koje će se održati od 6. do 12. juna na različitim lokacijama u gradu. U slavu poznatog srpskog dečjeg pesnika i lekara – Jovana Jovanovića Zmaja, čiji spomenik krasi početak istoimene ulice u centru grada, ova manifestacija za decu održaće se po 65. put. Ova tradicionalna manifestacija, koja najavljuje početak leta, a u kojoj mališani generacijama unazad beskrajno uživaju, obuhvata multimedijalne programe za decu i mlade u okviru kojih su zastupljeni svi vidovi umetničkog stvaralaštva za decu, kao i dečjeg stvaralaštva. Više informacija o programu potražite na sajtu organizatora.

Autonomni festival žena – AFŽ

6 – 12. jun, MSUV

Tokom programskog luka Heroine, Evropske prestonice kulture, jun će obeležiti i treći Autonomni festival žena, koji će se održati od 6. do 12. juna u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Tokom druge nedelje meseca, Novi Sad će biti jedinstven grad žena u kom će se kroz javnu diskusiju, radionice i nastupe promovisati pitanja feminizma, rodne ravnopravnosti i kulture nenasilja. Bogat sedmodnevni program festivala možete pronaći na stranici AFŽ, a na našem sajtu možete pročitati i intervju sa organizatorkama koje izdvajaju događaje vredne pažnje. A jedan od naših izbora je prodajna izložba Zombijana Bones, čiji će prihod od prodatih radova ići SOS ženskom centru i Centru za prevenciju samoubistva Srce.

Betoven maraton

26. jun, Gradska koncertna dvorana i Petrovaradinska tvrđava

Evropska prestonica kulture krajem juna donosi nam jedan od najvećih događaja klasične muzike u Evropi  – Betoven maraton! Devet simfonija u jednom danu pružiće vam nezaboravno iskustvo, te vas pozivamo da zaokružite u kalendaru 26. jun i na vreme nabavite ulaznice. Kroz celodnevni program u Gradskoj koncertnoj dvorani, Beogradska i Dortmundska filharmonija kao i Slovački filharmonijski hor, naizmenično će izvoditi osam simfonija, pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca, autora projekta i šefa-dirigenta pomenutih filharmonija.  Maratonsko izvođenje osam Betovenovih simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani imaće svoj finiš pod otvorenim nebom Petrovaradinske tvrđave gde ćemo uživati u Devetoj simfoniji i „Odi radosti“. Pročitajte zajednički intervju sa Gabrijelom Felcom i Tobijasom Ehingerom, direktorom Dortmunskog Teatra.

Izložbe u prestonici kulture

Jun u Novom Sadu donosi nam mnoštvo značajnih izložbi, pa vas pozivamo u turu obilaska ustanova i cenatara kulture. Program Heroine, Evropske prestonice kulture možete upoznati kroz ovih šest izložbi , a ukoliko niste bili u prilici da posetite izložbu Vreme i vaseljena, o putovanju od tame do svetlosti i od haosa do kosmosa, to možete uraditi do kraja godine titule EPK. Đir po novom Sadu neka vas odvede i na Liman, do Subinog platoa, gde sve do 18. juna možete pogledati izložbu radova na čak 49 jarbola – Otići ili ostati? Svratite potom i u obnovljeni Kreativni distrikt i pogledajte dve postavke otvorene do 12. juna – izložbu tapiserija  Ženska nit, kao i fantastičnu izložbu dečjih i omladinskih likovnih radova Crteži putuju vremenom u kojoj bi, sigurni smo, najmlađi posebno uživali.

Programski luk Tvrđava mira, koji će otpočeti 17. juna, Novosađanima ali i posetiocima Evropske prestonice kulture donosi istog dana novu izložbu Ester – grafička novela u edukaciji o Holokaustu, koja će biti postavljena u KC Svilara, a predstavlja grafički prikaz života pre, za vreme i nakon holokausta. Samo dan kasnije, na Keju žrtava racije nas očekuje i izložba Budućnost sećanja – od Racije do Aušvica, kroz koju ćemo se upoznati sa nekim od trendova i izazova evropske i srpske kulture sećanja.

Izložba Ester

Istog dana otvara se i dokumentarna izložba Marija i Apolonija, o potresnoj i tragičnoj životnoj priči dve prijateljice različite nacionalnosti, pre i tokom Drugog svetskog rata. Još jedna potresna izložba koja „otvara oči“, a realizovaće se istog dana, jeste međunarodna foto-esej izložba Jedna osoba plače: žene i rat, autorke Marise Rot koja je nagrađena Pulicerovom nagradom. Takođe, od 18. juna u Malom likovnom salonu KC Novi Sad imate priliku da pogledate Izložbu slika Melite Kraus u okviru projekta Sinagoga – mesto susretanja, koja će predstaviti elemente jevrejske vere i tradicije. Od 23. juna u Evropskoj prestonici kulture vas očekuju čak tri nove izložbe, pa nemojte propustiti foto izložbu Stringeri, u Kreativnom distriktu, koja predstavlja strahote ratova zabeležene objektivom fotoaparata, zatim zanimljivu interaktivnu postavku Medijski lavirint, kao i izložbu u Galeriji na otvorenom, na Subinom platou – Zamišljene granice. Priču o stvaranju poslaratne Evrope donosimo vam i kroz izložbu U potrazi za Evropom, koju možete pogledati od 26. juna na Beogradskom keju, Keju žrtava racije i Sunčanom keju, u sklopu programa Tvrđava mira.

Izložba Melite Kraus

Na pozorišnim daskama…

Repetroar najstarijeg pozorišta u zemlji, Srpskog narodnog pozorišta, ovoga juna nam donosi nekoliko zanimljivih ostvarenja, pa vam najpre preporučujemo da povedete svoju porodicu na mjuzikl Prodavnica bajki koji će vas oduševiti predivnim numerama i kostimima, kao i scenografijom, ali i slatko nasmejati. Odigraće se 5. i 6. juna. Deo programa Heroine, Evropske prestonice kulture, predstavlja i predstava Uspavanka za Aleksiju Rajčić, u produkaciji Narodnog pozorišta u Beogradu, koja otvara pitanje nasilja nad ženama. Ne propustite ovo izvođenje 6. juna u Srpskom narodnom pozorištu.

A narednog dana, prisustvujte nesvakidašnjem performansu Novinari pitaju heroine u okviru projekta ARS E FEMMINA. Četiri glumice (Jasna ĐuričićGordana Dimić Đurđević i Nataša Ninković) će oživeti novosadske Heroine Milevu Marić – Ajnštajn, Milicu Stojadinović Srpkinju, Mariju Trandafil i Milicu Miletić Tomić izvodeći dramski tekst pred novinarima koji će im postavljati pitanja. Pozorište mladih nam donosi premijeru predstave za mališane – Učene mišice, koja će se odigrati 4. juna u 11 i 19 časova, 5. juna u 11 časova, kao i u četvrtak 9. juna u 18 časova.

Povedite ovog juna svoju decu i na edukativni mjuzikl Gde su boje?  koji će se odigrati 13. juna u Gimnaziji Laza Kostić sa početkom u 19 časova.  Priča prati devojčicu Senku koja od malena ne vidi boje a najviše od svega želi da bude slikarka. Zbog toga kreće u potragu za bojama… Predstavu izvode glumačka i plesna sekcija Škole plesa i scenskih umetnosti Foxy, a namenjena je svim uzrastima. Info o ulaznicama: 0637236864.

Koncerti u Novom Sadu

Pored nesvakidašnjeg celodnevnog Betoven maratona, koji zaista ne treba da propustite 26. juna, toplo vam preporulujemo i da na vreme nabavite ulaznice za Rock operu i Srpskom narodnom pozorištu, događaj koji će zabaviti sve ljubitelje roka 20. juna u 20 časova. U Evropsku prestonicu kulture nam stižu i Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, koji će nastupiti u najstarijem teatru SNP-u 21. juna u 20 časova. Ne propustite koncert makedonskog virtuoza na gitari Vlatka Stefanovskog i jednog od najboljih svetskih gitarista Miroslava Tadića, koji će udružiti snage pred novosadskom publikom i zabaviti je svojim već poznatim izvođenjima flamenka, roka, bluza, džeza i etno muzike u kombinaciji sa tradcionalnom makedonskom muzikom. Jun će svojim koncertom „obojiti“ i Massimo, koji će nastupiti u Domu kulture 4. juna, a istog dana nas očekuje i nastup bosanskog repera Edina Osmića poznatog kao Edo Maajka u Hali 2 Novosadskog sajma, sa početkom u 21 čas. Hrvatski pop pevač Toni Cetinski takođe dolazi u Novi Sad, a nastupiće 17. juna od 20.30 časova na krovnoj terasi TC Promenada.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci