Kultura vas zove ovog vikenda

U godini titule Evropske prestonice kultre, peti Kaleidoskop kulture po redu donosi nam sjajne programe na jedinstvenim prostorima u gradu. Ovoga vikenda, pozivamo vas na novu dozu kulture, ali najpre na spektakularni koncert klasične muzike na otvorenom – Korzo, koji će zaustaviti saobraćaj na novosadskom Bulevaru Mihajla Pupina. Ne propustite jedinstveni Korzo jer će za vas svirati virtuoz na violini, Julijan Rahlin, u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovića.

Violinista Julijan Rahlin oživeće nekadašnji Korzo

Tradicionalni koncert klasične muzike pod vedrim nebom, zahvaljujući kom je Novi Sad stao rame uz rame sa evropskim metropolama – Korzo, i ove godine okuplja velika imena muzičke scene. Održaće se na nekadašnjem novosadskom šetalištu i sastajalištu mladih i pretvoriti ovaj Bulevar u koncertni prostor.

Tradicija nekadašnjeg korzoa kao mesta susreta i ljubavnih sastanaka davno je prestala, ali Novi Sad ga je uveo u nešto izmenjenom obliku u dvadeset prvi vek.

Moderni Korzo održava se 10. septembra, a vrhunski muzičari svetskog ranga, među kojima je zvezda klasične muzike – Julijan Rahlin, izvešće dela najvećih nemačkih kompozitora Ludviga van Betovena i Johanesa Bramsa. Rahlin je inače svojevremeno bio najmlađi solista Bečke filharmonije, a uprkos tome što mu je omiljeni instrument violončelo, koje svira i njegov otac, on se opredelio za violinu, te postao pravi virtuoz. Ipak, njegov stvaralački opus vezuje se i za još jedan instrument – violu, a veoma je uspešan i u ulozi dirigenta. Karijeru dugu tri decenije započeo je kao 13-godišnjak, nazivali su ga čudom od deteta, a interesantno je da je sarađivao i sa Džonom Malkovičem i Žerarom Depardjeom, zatim svirao sa svim vodećim svetskim filharmonijskim orkestrima, dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, a pojavljivao se i u nekoliko filmova. Pored toga, ovaj vrhunski umetnik bio je na čelu svetski poznatog dubrovačkog festivala Jilijan i prijatelji, a sada će po prvi put njegovo umeće na violini čuti i publika Evropske prestonice kulture.

Ulaz na koncert je slobodan, ali je broj mesta ograničen i zato se mole ljubitelji muzike da svoje mesto zauzmu što ranije.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste bankaIDEADDOR osiguranjeA1 Srbija i Heineken Srbija.

Gospođica Julija čeka vas u SNP-u

Još jedan predlog ovog vikenda kojim možete započeti veče kulture u subotu 10. septembra, jeste i predstava Gospođica Julija, koja će se, takođe u okviru nedelje izvođačke umetnosti Kaleidoskopa kulture, odigrati na sceni Srpskog narodnog pozorišta sa početkom u 18 časova. Odlična prilika da u najstarijem teatru u zemlji pogledate predstavu, nakon koje ćete prošetati do već pomenutog Korza i upotpuniti svoje veče zvucima jedne od najboljih svetskih violina. Ulaznice za predstavu Gospođica Julija dostupne su na blagajnama Srpskog narodnog pozorišta po ceni od 800, 1000 i 1500 dinara.

Vikend doza vizuelne umetnosti

Pored izvođačke umetnosti, ovog vikenda vam predlažemo da se prepustite i vizuelnoj umetnosti i obiđete nekoliko sjajnih aktuelnih izložbi u Evropskoj prestonici kulture. Ukoliko do sada niste posetili arheološku izložbu San neolitske noći, u Muzeju Vojvodine, naša je najtoplija preporuka, jer ćete se na jedan sveobukvatan način upoznati sa arheološkim nasleđem naše zemlje i upoznati sa životom u doba neolita na ovim prostorima. Ljubiteljima savremene umetnosti svideće se izložba Sutra je ponedeljak, aktuelnu postavku umetničkih radova Dragoljuba Raše Todosijevića koju možete videti u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. U Fabrici će pak biti aktuelna Izložba francuskih savremenih slikara, i to od nadrealista do urbanih slikara, a sve povodom otvaranja novih prostorija Francuskog instituta u obnovljenom Distriktu.

Kad poželite da se odmorite, pošto leto još uvek kalendarski traje, baterije možete napuniti u nekom od novosadskih parkova. Ako ste pak raspoloženi za „evergrin“ predloge Novosađana kako da provedete dan u gradu, imamo ideje i za to.

Za šta god da se odlučite i kako god da provedete svoj vikend u Novom Sadu – a mi svakako glasamo da uradite nešto neuobičajeno i time ulepšate sebi septembar – svakako uveče došetajte na Korzo kako biste ispratili jedan od najvažnijih događaja Kaleidoskopa kulture. Budite jedan od hiljada ljudi u publici koji otelotvoruju samu ideju Kaleidoskopa: da je moguće ostvariti kulturu zajedništva. A ko zna, možda tamo bude i ta osoba zbog koje biste pre sto godina namenski otišli na korzo!

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEADDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: EPK/Promo, Vladimir Veličković

Povezani članci