Kako provesti jedan dan u Novom Sadu

Da li u Novi Sad stižete uglavnom žurbi, sa spiskom poslovnih obaveza ili prijatelja s kojima ćete na kafu ili ručak? Imate li već svoja omiljena mesta od kojih ne želite previše da meandrirate? Ne možemo da vam protivurečimo – dobre stvari nekad ne treba menjati. Ipak, donosimo vam vodič za jedan ceo dan u Novom Sadu tokom kog ćete biti usredsređeni na sebe i nova iskustva. Naravno, prijatelji su dobrodošli da ih s njima podelite! Čak i ako nikad niste bili u Novom Sadu, ovo je dobar početni plan koji će vas malo više upoznati s našim gradom i dati vam osnove koje posle, ako želite, možete sami da nadograđujete.

Prvo fruštuk, ondak na put!

Vojvođani vole da jedu, i to dobro – to vam je verovatno već jasno. Već smo pisali o nekim sjajnim mestima gde možete da doručkujete. Za autentično vojvođansko iskustvo savetujemo Špajz Salaša 137 na Ribljoj pijaci, gde po sistemu švedskog stola možete da probate raznorazne domaće đakonije. Ukoliko ste pak i sami Vojvođanin ili Vojvođanka i ovako nešto nije vam egzotično, pohitajte u Kombinat ili Vidu na ukusne omlete, sendviče ili palačinke.

Pešačka tura ili kultura

Najbolji način da upoznate neki grad jeste da vas kroz njega provede neko ko će vam ispričati sve što treba da znate o njemu i njegovim znamenitostima, kao i zanimljive anegdote koje možda ne biste mogli da čujete ni od prijatelja koji ceo život žive u Novom Sadu. Pešačke ture sjajan su način da obiđete centar te da vam konačno bude jasno šta je koja zgrada koje vaši prijatelji stalno pominju. Kupite i poneki suvenir. Da vas ne bi prevarilo loše vreme ili neke nepredviđene okolnosti, informišite se dan ranije o mestu i vremenu održavanja kod Turističke organizacije Novog Sada ili organizacije Serbian Adventures.

S druge strane, ako u novim gradovima najviše volite da obilazite muzeje, ili pak dolazite onog dana kad pešačke ture nema, rezervišite vreme za Galeriju Matice srpske. Stalnu postavku ove nacionalne galerije čine dela iz 18, 19. i 20. veka, dok od aktuelnih izložbi izdvajamo Život-San-Smrt. Evropski pokviri srpskog simbolizma. Svakako ne propustite da uživo vidite jedan od naših najboljih i najbogatijih muzeja.

Pauza za ručak

Hodanje, previše informacija, divljenje eksponatima neizostavno umara čoveka. A koji je bolji način da se od odmori i okrepi od dobrog ručka! Novom Sadu ne manjka dobrih restorana koji nude ukuse za svačije nepce. Plava frajla na Spensu nudi pravi nedeljni ručak s vojvođanskim slatkišima po staroj recepturi. Ako vas zanima kako je to jesti na salašu, ali ne biste odlazili iz grada, predlažemo Petlov salaš. Ukoliko volite picu, a ove godine niste stigli do Italije, svideće vam se Savoca na Bulevaru oslobođenja ili Lanterna u centru, a ako vam se baš jede burger, ne propustite Toster bar. Zapravo, većina restorana u centru nahraniće vas tako da će vam biti potrebno malo da predahnete posle jela – a možda da otpustite i dugme na pantalonama.

Obilazak Petrovaradinske tvrđave

Šta je poseta Novom Sadu bez posete popularnoj Đavi? Ostavljamo je za rani sumrak decembarskih dana. Osim što je poslednjih dvadesetak godina poznata kao mesto održavanja Festivala Exit, Tvrđava ostaje jedan od najprepoznatljivijih građevina Novog Sada, podjednako lepa posmatrana iz grada, kao i „iznutra“. Savetujemo da na Petrovaradinsku tvrđavu krenete u ravnoj obući jer će vas dočekati nemali broj stepenica da se na nju popnete. Uživajte u šetnji kroz zdanje iz 17. veka koje je nekad služilo za odbranu od Turaka i pogledu na Novi Sad okupan zalazećim suncem, te ne propustite da vidite čuveni sat. Neka vas ne zbunjuje to što možda na prvu ne umete da kažete koliko je sati – na ovom satu mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate, kako bi se vreme moglo videti s Dunava ili čak iz grada.

Popodnevna kafa

Na Tvrđavi kafu i krempitu po našoj preporuci možete probati u Terasi, ili se ponovo možete zaputiti prema centru. Ukoliko ste propustili pešačku turu, uživajte u noćnom, zimskom izdanju Dunavske ulice, Zmaj Jovine i okolnih uličica. Sedite u kafić po svom ili našem izboru za popodnevnu dozu kofeina, pre nego što posetite jedan od najšarmantnijih božićnih marketa u celoj Evropi!

Novosadski Zimzolend

Božićni marketi sve su popularniji i tamo gde nemaju veliku tradiciju, a to i ne čudi. U Novom Sadu se održava tek pet godina, ove godine kao Zimzolend, ali zaslužuje epitet evropskog. U tridesetak kućica na Trgu slobode moći ćete da probate i kupite sve one čarobne, mirisne stvari koje podsećaju da su praznici iza ugla: kuvano vino i kolačiće s cimetom, ali i drugu hranu, te pivo i razne suvenire i novogodišnje ukrase. Baš kao u božićnom filmu!

Veče – lagano ili jako

Ukoliko ste i posle obilnog doručka i pravog vojvođanskog ručka ili kalorične pice ipak ogladneli, nećemo vam suditi – dobro došli ste u još neki lokal da zadovoljite svoje hedonističke porive. Šta kažete na neku pivnicu? Čuveni Gusan sa kariranim stolnjacima, osim dobrog piva, nudi i pravu domaću hranu u autentičnom posuđu. Svoje veče možete zaključiti na istom mestu, ali ako i dalje imate energije, kovid propusnicu i želite da iskusite sve što Novi Sad nudi, preselite se u ulicu Laze Telečkog, gde možete da birate kafić po svom ukusu, ili pak neki od novosadskih klubova. I obavezno nam dođite opet!

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković, Marko Pudić

Povezani članci