Novi Sad za najmlađu publiku

Grad koji se ponosi kulturom na svakom koraku i namenjenoj svim generacijama, donosi nam u narednih nedelju dana zanimljive umetničke događaje za najmlađu publiku. Zimske, vedre dane pred nama iskoristite da uživate s mališanima, a iz mnoštva događaja za decu u Novom Sadu, izdvojili smo samo nekoliko najinteresantnijih u kojima će moći da se zabave, edukuju, ali i druže.

Guliverova putovanja

Ukoliko niste uspeli da pogledate predstavu Guliverova putovanja, koja je u režiji Kokana Mladenovića odigrana u okviru programa Bajke budućnosti, u godini titule Evropske prestonice kulture, posetite Pozorište mladih 19. februara u terminima od 11 i 18 časova, i pogledajte sjajnu predstavu koja će privući i pažnju mališana zbog džinovske ginjol-lutke visine četiri metra. U predstavi će biti dočarane najzanimljivije Guliverove dogodovštine, te vas pozivamo svoje mališane starije od pet godina povedete na ovu uzbudljivu avanturu u Pozorište mladih.

Radionice subotom u Galeriji Matice srpske

Događaji za decu koje izdvajamo ne mogu proći bez radionica u kojima mališani posebno uživaju, te vam izdvajamo one koje se subotom održavaju u Galeriji Matice srpske. Kreativan način da deca provedu subotnje prepodne jeste poseta redovnim radionicama koje se održavaju od 11 časova. Svake subote tema radionice je u vezi sa aktuelnim ili stalnim postavkama, te će deca uzrasta od 5 do 10 godina, 18. februara od 11 časova imati priliku da se upoznaju sa umetničkim delima i umetnicima čije stvaralaštvo obogaćuje kolekciju Galerije Matice srpske. Ljubav prema kulturi i umetnosti gradi se od malih nogu, stoga vas pozivamo da svoje mališane prijavite OVDE. Ulaznica za radionice subotom iznosi 150 dinara.

Čitanjac u knjižari Bulevar books

Kažu da dete koje čita postaje čovek koji misli, a kako i ljubav prema knjigama treba usaditi od najmlađih dana, predlažemo vam da iskoristite subotnje prepodne i povedete svoje mališane na Čitanjac u knjižaru Bulevar Books. Svake subote u 11 časova, klinci i klinceze uzrasta 2 do 7 godina imaju priliku da uživaju u najlepšim pričama i bajkama i u autentičnom okruženju se prepuste čarobnom svetu maštarija.

Od čigrice do video igrice

Vodimo vas ovog vikenda na aktuelnu izložbu dečijih radova u Muzej Vojvodine – Od čigrice do video igrice, koja je otvorena pre nedelju dana. Ova izložba nastala je u okviru zajedničkog projekta Muzeja Vojvodine, PU Radosno detinjstvo i Novosadskog dečijeg kulturnog centra. Mališane će zabaviti umetnička dela vršnjaka koji su u proteklom periodu upoznavali muzejsku delatnost i razgledali eksponate arheološke zbirke praistorijskih igračaka, kao i igračke davno minulih vremena 19. i 20. veka, a potom su uz stručnu pomoć kreirali i modelovali igračke od gline, po uzoru na muzejske. Jedan deo izložbe obuhvata i dečje radove nadahnute izložbom Muzeja San neolitske noći.  

Maškarada za najmlađe

U cilju negovanja pomalo zaboravljenih običaja vezanih za Belu nedelju – Pokladnih običaja u multikulturalnom gradu kakav je Novi Sad, Muzej Vojvodine organizuje tradicionalnu Maškaradu, stoga pozivamo mališane da se maskiraju i preruše u najzabanije likove i prodefiluju zajedno centrom grada. Ove godine povorka najšarenije prerušenih mališana okupiće se u petak, 24. februara 2023. godine u 12 časova, u parku Prisajedinjenja (između Dunavske 35 i 37), odakle će prošetati centralnim novosadskim ulicama – Dunavska i Zmaj Jovina, do Trga Slobode i nazad do saletle u Dunavskom parku gde će se nastaviti zabavni program i proglašenje najuspešnijih maski.

Posetite Petrovaradinski karneval

Kada smo već pomenuli maske, zašto deci ne biste pružili priliku da nauče da ih izrade i naslikaju popuno sami? U okviru Petrovaradinskog karnevala, porodične manifestacije koja se još nekoliko dana održava u Novom Sadu, 20. i 21. februara održaće se interesantne radionice za najmlađu publiku. Posetite KS Eđšeg u ponedeljak 20. februara od 18 časova i povedite decu na tematsku radionicu oslikavanja maski, dok će narednog dana, u Muzeju Vojvodine sa početkom u 16 časova biti održana radionica izrade maski i kostima. Sigurni smo da će uživati u kreativnim zadacima pred sobom! Osim toga, u okviru ove manifestacije, 18. februara sa početkom u 13 časova, održaće se i Velika karnevalska povorka u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave kod crkve Sv. Jurja.

Festival ljubavi

Festivalski duh osetićete i u tržnom centru Promenada, gde se na njegovom platou uveliko održava Festival ljubavi (do 24. februara). Mališanima će verovatno biti interesantna centralna instalacija ispred ovog tržnog centra, odnosno zid od prirodnog cveća sa natpisima „ljubav“ na različitim jezicima, idealan da napravite porodične fotografije, a uz muzički program, oduševiće vas očaravajući mirisi slatkih i slanih đakonija koje se prodaju u drvenim kućicama.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci