Kreativne dečje radionice u Novom Sadu

Ukoliko imate decu, znate koliko je izazovno naći im odgovarajući sadržaj koji nije tek puka šetnja po gradu i parku, a koji bi ih zainteresovao i oko nečega aktivirao. S dolaskom lepog vremena, donosimo vam i  neke zanimljive predloge radionica za decu u Novom Sadu, na kojima vaši mališani mogu nešto da nauče, zabave se, izigraju i upoznaju nove drugare. Pratite kalendar na našem sajtu, ali i mrežu kulturnih stanica, jer se i u njima često održavaju kreativne radionice koje će oduševiti mališane!

Kreativne radionice subotom

Galerija Matice srpske

Svake subote u Galeriji Matice srpske održavaju se kreativne radionice za decu od 5 do 11 godina. Ukoliko vaše dete ima aspiracije ka umetnosti, ili biste voleli da ih ima, sigurno će uživati na radionici s kustosima i muzejskim edukatorima, gde će kroz umetnost i igru saznavati zanimljivosti o društvenim i prirodnim pojavama. To konkretno podrazumeva posmatranje umetničkih dela, šetnje kroz Galeriju, a onda slikanje, crtanje, vajanje, igranje, pisanje priča, pevanje, i još mnogo raznih načina da deca ispolje kreativnost i zabave se. Ulaznica staje 150 dinara, a pošto je broj učesnika ograničen, zakažite učešće putem elektronskog formulara na stranici radionice. Aprilske radionice na različite načine povezane su s aktuelnom izložbom Migracije umetnosti – umetnosti migracija, i sve njih, ali i kasnije aktuelne radionice, naći ćete na ovoj stranici. A dok je dete na radionici, vi imate preiliku da posetite stalnu postavku ili neku od aktuelnih izložbi u ovoj galeriji.

Osim toga, Galerija Matice srpske otvara vrata i najmlađim posetiocima, pa tako se svake subote u dva termina održavaju i koncerti klasične muzike za bebe (uzrast 0 do 4 godine, u 11.30 časova) i decu uzrasta od 5 do 11 godina (od 12.30 časova). 

Muzejska igraonica nedeljom

Muzej Vojvodine

Ovaj muzej takođe nudi sjajne sadržaje koji će decu upoznati sa stalnim izložbama i tematskim postavkama, ali i temama iz opšte kulture, značajnim istorijskim događajima i onim vezanim za verske datume, i slično. Muzejska radionica jedan je takav program za decu od 5 do 10 godina koji se održava nedeljom od 11 do 12.30 i potrebno je najaviti se mejlom pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs. Na ovim radionicama ulaz je besplatan, a sastoje se od teorijskog dela, usmerenog na sticanje znanja, i praktičnog, koji podrazumeva savladavanje tehnika likovnog izraza, kreativnog pisanja i drugih veština. Osim Muzejske radionice, u Muzeju Vojvodine cela porodica može učestvovati u programima „Gde sam tu ja? Porodično stablo“ i „Gde sam tu ja? Porodični grbovi“ koji se održavaju subotom i koštaju 400 dinara po porodici do pet članova. Naposletku, ne treba zaboraviti ni Teatrić Muzeja Vojvodine koji pravi kratke edukativne lutkarske predstave inspirisane predmetima i pričama iz samog muzeja. Trenutno je na repertoaru predstava Otkud šlem u babinoj bašti. Za informacije o rezervacijama posetite veb-stranicu Muzeja Vojvodine.

Bekstvo iz muzeja

Muzej Vojvodine

U saradnji sa Fondacijom Novi Sad – Evropska prestonica kulture, u Muzej Vojvodine će se svakog ponedeljka od 4. aprila do 15. maja,  održavati edukativna igra za najmlađe, Bekstvo iz muzeja: mitološka avantura, kao deo programa Škole budućnosti. Namenjena je deci uzrasta od 9 do 15 godina, a igra je kreirana na osnovu priča i predmeta iz prošlosti prikazanih na stalnoj postavci. Ulaz je slobodan.

Edukativno-kreativne radionice za najmlađe

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Ovaj mnogima najdraži novosadski muzej takođe je posvećen edukaciji i različitim edukativnim programima za različite grupe, pa se tu tako nalaze i oni za decu. Kako kažu u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, njihov je cilj da vrednosti kolekcije Pavla Beljanskog približe publici, a edukacija je zasnovana na interaktivnom principu. Deca tako mogu da se oprobaju u keramici, uče engleski ili otkrivaju svet zbirke Pavla Beljanskog kroz pitalice, rebuse i ukrštenice. Informišite se pravovremeno o odgovarajućim sadržajima i terminima na vebsajtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Zenitov dečji klub

Knjižara Zenit Books

Knjižara koja je za kratko vreme osvojila srca Novosađana, nudi nešto i za najmlađe. Zenitov dečji klub odvija se svakog vikenda, i to subotom od 10 do 12 i nedeljom od 11 do 13 časova. Klub obuhvata radionice za decu od 3 do 12 godina na srpskom i engleskom jeziku, a akcenat je na razvijanju kreativnosti i motorike kroz igru. Roditelji vreme mogu da iskoriste u kafeu u knjižari. Ulaz je 200 dinara, a svi učesnici ostvaruju popust od 10% za dečje knjige. Na Fejsbuk stranici knjižare Zenit Books budite u toku s radionicama i kliknite „attend“ – ovo je posebno važno jer će Zenitov dečji klub praviti pauzu tokom predstojećih praznika, od 22. aprila do 3. maja.

Umetnost na dlanu

Novosadski dečji kulturni centar

Pregršt najrazličitijih sadržaja, od čitanja, preko crtanja, slikanja, vajanja, grafike, muzike, sve do glume i savremenog cirkusa, predškolcima i školarcima nudi Novosadski dečji kulturni centar. Radionice vode profesionalci u datim oblastima (diplomirani likovni umetnici, glumci, reditelji…), a kako se termini i druge logističke informacije razlikuju za različite radionice, informišite se na vebsajtu Novosadskog dečjeg kulturnog centra za one koje kod vaše dece izazovu najveće uzbuđenje.

Muzika za moje uši

Dečji kulturni centar Novi Sad

I Dečji kulturni centar Novi Sad nudi brojne sadržaje, kako za najmlađi uzrast, tako i za tinejdžere. Ovde, naime, deca od godinu i po pa sve do sedam godina mogu da učestvuju na muzičkoj radionici gde će razvijati muzikalnost i sposobnost aktivnog slušanja, posećivati koncerte, baletske predstave i opere, upoznavati instrument, te najzad, pevati, plesati i crtati, sve pod vođstvom muzičkog pedagoga. Nešto starija deca koja vole da pevaju dobrodošla su u Dečjem gradskom horu ovog kulturnog centra, mali glumci sve do četrnaest godina mogu da učestvuju na pozorišnoj radionici, a nešto jedinstveno što nudi Dečji kulturni centar Novi Sad jeste šahovska radionica pod vođstvom licenciranog šahovskog trenera i majstorskog kandidata. Detaljne informacije o terminima naći ćete na veb-stranici Dečjeg kulturnog centra.

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Jelena Ivanović, Promo

Povezani članci