Provedite produženi vikend u Novom Sadu

Ukoliko ste planirali posetu Evropskoj prestonici kulture tokom praznika Dan primirja u Prvom svetskom ratu, ili pak ostajete u svom gradu narednih dana, donosimo vam dašak umetnosti ali i predlog aktivnosti koji će upotpuniti vaš odmor. Pred vama je nekoliko predloga kako da kvalitetno iskoristite produženi vikend, sami, s prijateljima ili porodicom. Očekuju nas hladni, ali suvi dani, pa se dobro obucite i pođite u šetnju gradom kulture.

Aktuelne izložbe u Evropskoj prestonici kulture

Prepustite se umetnosti i ovaj produženi vikend iskoristite za posetu aktuelnim izložbama u Novom Sadu. Neka ovaj petak, 11. novembar, bude u znaku kulture. Dodatna pogodnost u Novom Sadu je ta što će parking biti besplatan, a radiće i NS BIKE, ukoliko se odlučite za turu bajsom. Šetnju započnite na Trgu galerija, gde vas očekuju dve izložbe od nacionalnog značaja. Posetite izložbu Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata,Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, te nastavite ka Galeriji Matice srpske, gde vas očekuje drugi deo ove postavke. Ukoliko ste raspoloženi za kraći izlet do Šida, uživaćete u delima ovog slikara u Galeriji slika „Sava Šumanović”. Na dan praznika, 11. novembra, Spomen-zbirka Pavle Beljanski biće otvorena od 10 do 20 časova. Galerija Matice srpske će takođe biti otvorena za posetioce od 10 do 22 časa.

U Galeriji Matice srpske, možete posetiti i  izložbu dela čuvenog Uroša Predića, jednog od naših najznačajnijih slikara, čija je umetnost sada dostupna svima, pa i osobama različitog invaliditeta, ali i uzrasta. Iskoristite produženi vikend i posetite i spektakularnu izložbu o vremenu, haosu i kosmosu Vreme i Vaseljena u Studiu M, koja će biti otvorena i u petak 11. novembra. Prošetajte i do Katoličke porte, gde vas očekuje izložba na otvorenom – Nevidljiva Braga.

Kulturni đir nastavite u Distriktu i zavirite u postavku Od Nevena do Betmena, a 12. novembra u 12 časova vaš kustos biće autor izložbe Zoran Stefanović. Na istom mestu vas očekuje i instalacija u javnom prostoru Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima!, zatim jedna nesvakidašnja izložba stripa na tapiseriji – Heroji svakodnevice, ali i postavka Hrizantema koja ubija, autorke Andree Palašti. Od 10. novembra vas pozivamo da prošetate i do KS Svilara i Srpskog narodnog pozorišta i kroz odličnu umetničku postavku saznajte šta se krije Sa druge strane slike.

Word music festival Pocket Globe

Produženi vikend pred nama, biće i u znaku muzike iz čitavog sveta, te nemojte propustiti ni World music festival Pocket Globe, koji se u okviru programa Druga? Evropa realizuje od 10. do 12. novembra. Očekuju nas koncerti u Pozorištu mladih, Sinagogi i Kulturnoj stanici Svilara, a Novi Sad će ovom prilikom ugostiti umetnike iz Irana, Turske, BiH, Francuske, Maroka, Slovenije. Ko svira na Pocket Globe festivalu pročitajte na našem sajtu. Obezbedite svoje ulaznice na vreme u GigsTix mreži i Pozorištu mladih.

Izletišta na Fruškoj gori

Sunčani ali hladan, produženi vikend u Novom Sadu možete provesti i na obroncima prelepe Fruške gore. Iskoristite priliku i prošetajte trim stazom najstarijeg Nacionalnog parka u zemlji, koja je otvorena u martu. Kružna trim staza dugačka je 5.5 km, ali je moguće skratiti putanju na 3.3 km (pratite znakove). Start je preko puta Informativnog centra JP Nacionalni park Fruška gora, na Iriškom vencu. Prošetajte i uživajte s porodicom na svežem vazduhu usred šume. Naravno, tu su i druge lagane pešačke staze, a svoj boravak na Fruškoj gori možete upotpuniti obilaskom manastira.

Salaši u okolini Novog Sada

Uživajte ovog vikenda i u atmosferi vojvođanskih salaša, mestima idealnim za odmor i beg od gradske gužve. Mnogi od salaša nude i prenoćište, pa se zaista možete odmoriti u miru i tišini. Prepustite se i vrhunskoj gastronimiji i neka vas vremeplov vrati u neka mirnija i jednostavnija vremena. Prepustite se autentičnom vojvođanskom iskustvu, sa domaćom hranom i različitim aktivnostima, a naše predloge pročitajte ovde.

Foto: Salaš 137 (Čenej)

Posetite Karlovce ili Sremsku Kamenicu

Destinacije u okolini Novog Sada koje turisti retko zaobilaze prilikom posete našem gradu,  jesu Sremski Karlovci, ali i Sremska Kamenica. Stoga vam i ovom prilikom preporučujemo da predah potražite nadomak Novog Sada. Ukoliko se zaputite u Karlovce, neka vas svojom lepotom opije veličanstveni Patrijaršijski dvor, a ne propustite da osetite duh najstarije srpske gimnazije u kojoj je snimljen kultni film Lajanje na zvezde. Isprobajte vrhunsko vino lokalnih vinarija, odmorite se na izletištu Stražilovo, i posetite spomenik Branku Radičeviću. Sremska Kamenica postaje sve popularnije mesto za život, a ova oaza ušuškana između reke Dunav i planine Fruška Gora, takođe pleni svojom lepotom. Kako zbog uskih, mirnih ulica i predivnog Kameničkog parka, tako i zbog brojnih znamenitosti koje možete obići u ovom mestu. Promenite okruženje makar nakratko i uverite se zašto su ova mesta idealna za jednodnevni izlet.

Aktivnosti za celu porodicu

Ovog vikenda iskoristite maksimalno i za druženje s porodicom i prijateljima. Kako zabave u Novom Sadu ne manjka, sigurni smo da ćete uživati u odlasku na filmsku projekciju u neki od novosadskih bioskopa, ali i u klizanju i plivanju na Spensu. Posetite i najveće tržne centre u Novom Sadu, Promenadu i Big i iskoristite neradni dan za kupovinu. Popijte kafu u nekom od najlepših novosadskih kafića ili, prosto, samo šetajte gradom koji odiše kulturom na svakom koraku…

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci