Kako provesti Dan državnosti u Novom Sadu?

Dva praznična dana pred nama (ili više, ukoliko ste spojili praznike i vikend), idealan su povod da sami ili s prijateljima prošetate gradom i posetite neku od aktuelnih izložbi ili stalnih postavki u muzejima i galerijama, ali i uživate i u drugim aktivnostima. Ukoliko ste, za početak, raspoloženi za dozu vizuelne umetnosti, krenimo preko Varadinskog mosta do Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Aktuelne izložbe

Dan državnosti proslavite odlaskom na aktuelnu multimedijalnu izložbu Mileva: mi smo stena i upoznajte život i sudbinu naučnice genijalnog uma Mileve Marić Ajnštajn, koja je, uprkos izvanrednim dostignućima, u naučnom svetu ostala u senci svog supruga Alberta. Pročitajte naših pet razloga da posetite ovu izložbu, koja će i tokom oba dana državnog praznika biti otvorena za posetioce od 9 do 17 časova.

Kako je kultura u Novom Sadu uvek u pokretu, pozivamo vas da posetite i stalne postavke u Muzeju Vojvodine, koji će tokom praznika biti otvoren za posetioce od 11 do 18 časova, a ulaz će biti besplatan. Kad ste već u centru grada, nezaobilazna stanica je i Trg galerija, te je ovo idealna prilika da prošetate i Galerijom Matice srpske, koja će u sredu, 15. februara i četvrtak, 16. februara biti otvorena za posetioce od 10 do 18 časova. Ulaz će i u ovu galeriju biti besplatan. Oba dana održaće se kustoska vođenja kroz stalnu postavku GMS u dva termina: u 13 i 17 sati. Takođe, biće dostupne HoloLens 2 naočare sa aplikacijom Doživi umetnost. Nemojte propustiti ni tematsko kustosko vođenje kustoskinje Stanislave Jovanović Mindić, kroz Istoriju u slikama u okviru stalne postavke Galerije Matice srpske, koje će se održati u petak, 17. februara u 19 časova.

Još jedna izložba vredna svake pažnje nalazi se na ulasku u Limanski park, te vas pozivamo da pogledate Sekvence grada, postavku na 49 jarbola sa kojih se vijore radovi sedam domaćih umetnika. Jedinstvena izložba peta je po redu na prvoj novosadskoj galeriji na otvorenom, stoga obavezno prošetajte i do Limana.

Festival ljubavi

Ako već pravite đir po Limanu, svratite i do obližnjeg tržnog centra Promenada, jer se na njegovom platou održava Festival ljubavi koji se održava sve do 24. februara. Centralna instalacija ispred ovog tržnog centra je zid od prirodnog cveća sa natpisima „ljubav“ na različitim jezicima, a u kućicama gde se prodaju slatke i slane đakonije, možete kupiti i izvrsno kuvano vino, poklone i suvenire. Pored ulaza u TC Promenada postavljena je i bina rezervisana za bogat muzički program.

Stazama Fruške gore…

Praznične dane možete provesti malo dalje od Novog Sada, na obroncima prelepe Fruške gore. Iskoristite vedre zimske dane pred nama i posetite jedan od manastira ili pak prošetajte nekom od pešačkih staza, za pravo uživanje. A ukoliko još niste prošetali novom trim stazom najstarijeg Nacionalnog parka u zemlji, toplo vam preporučujemo ovu laganu kružnu šetnju od 5.5 km (moguće je skratiti putanju na 3.3 km, samo pratite jasno obeležene znakove). Start je preko puta Informativnog centra JP Nacionalni park Fruška gora, na Iriškom vencu. Svež vazduh će vas dobro izmoriti, pa pauzu za predah možete napraviti u nekom od fruškogorskih restorana ili u čarobnoj Rajskoj bajci. Još dve atraktivne destinacije u okolini Novog Sada koje turisti retko zaobilaze prilikom posete našem gradu,  jesu Sremski Karlovci, ali i Sremska Kamenica sa prelepim Kameničkim parkom. Stoga vam i ovom prilikom preporučujemo da predah potražite nadomak Novog Sada.

Porodične aktivnosti u Novom Sadu

Dan državnosti pred nama iskoristite i za porodičnu posetu nekom od vojvođanskih salaša, a ukoliko vam se ipak ostaje u Novom Sadu, naš predlog je da odete u pozorište, na filmsku projekciju u neki od novosadskih bioskopa, ili se prepustite avanturi na ledu ili plivanju na Spensu. Neradni dani ne važe za tržne centre Promenadu i Big, te ukoliko ste raspoloženi za šoping, ovi centri nude brojne popuste. Pozovite prijatelje na kafu i čaj u neki od najlepših novosadskih kafića ili, naprosto, samo prošetajte gradom i maksimalno uživajte u slobodnim danima.

Autorka: Marina Marić

Foto: Filip Petronijević

Povezani članci