Upoznajte Novi Sad iz drugog ugla

Da li ste se ikada zapitali kako Novi Sad izgleda iz vazduha? Zavirite u našu foto-galeriju zadivljujućih kadrova i upoznajte poptuno novu perspektivu evropskog grada kulture. 

Novi Sad je nesumnjivo jedan od onih evropskih gradova koji se ističe svojom zapanjujućom arhitekturom i fasadnim detaljima. Vodimo vas na kraći obilazak grada bogate kulturne baštine iz potpuno drugačijeg ugla. Kroz odabranu galeriju fotografija iz vazduha, osetićemo novi duh Novog Sada, koji se ponosi svojim gradskim simbolima.

Jedan od takvih je Crkva imena Marijinog, poznatija kao Katedrala među Novosađanima, visoka je 72m, a lepota čuvene Žolnai keramike na njenom krovu posebno se ističe kada je posmatrate iz ptičje perspektive. Isto možemo reći i za novosadsku jevrejsku crkvu Sinagogu, koja je danas i jedan od glavnoh koncertnih prostora. Impozantno izgleda i najstariji novosadski kvart, Almaški kraj, sa svojim lavirintom vijugavih ulica, zatim zdanje koje podseća na dunavske lađe – Banovina, delo čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana.

Simboli poraza, pobede, slobode i nade su ne samo velelepni mostovi na Dunavu Varadinski, Žeželjev i Most slobode, već i najveći spomenik na Fruškoj gori podignut u čast palih boraca u Drugom svetskom ratu.

Matica srpska glavni je krivac što je Novi Sad dobio nadimak „srpska Atina”, što možete pročitati u ovom tekstu, a ispred ovog veličanstvenog objekta nalazi se šest bista znamenitih ličnosti.

Dopadljiv izgled Dunavskog parka, jednog od najlepših koje Novi Sad ima, kao i Dunava na Ribarcu i Štrandu, sigurno će privući vašu pažnju, kao i zelenilo terena Đačkog igrališta i stadiona Vojvodina pored čuvenog sportsko poslovnog objekta Spens.

Takođe, iz ptičje perspektive odlično se primećuju razmere Distrikta, nekadašnjeg zapuštenog industrijskog kompleksa, poznatijeg kao Kineska četvrt, koji je zahvaljujući EPK transformisan u centar novosadskog savremenog stvaralaštva, ali i čuvenog Podgrađa u Petrovaradinu, obnovljenog posle 300 godina, takođe zahvaljujući titularnoj godini EPK. 

A kada se fotografijom vratimo u centar Novog Sada, primetićemo da pri vrhu palate u kojoj se nalazi čuvena kafe poslastičarnica Atina, stoji Gvodeni vitez s helebardom u ruci, koji posmatra i čuva prolaznike i posetioce Novog Sada. 

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Filip Petronijević

Povezani članci