6 razloga da Doček provedete u Novom Sadu

Kruna Evropske prestonice kulture biće umetnička proslava Doček, koja će se po šesti put u Novom Sadu održati 31. decembra u Podgrađu, i 13. januara u zatvorenim prostorima širom grada. Ukoliko želite i u završnici titularne godine da budete deo jedinstvenih audio-vizuelnih događaja, koje možete iskusiti jedino u Novom Sadu, donosimo vam šest razloga da u Novu zakoračite u gradu u kom je kultura način života.

1. Dobre stvari ne treba menjati

Doček u Novom Sadu je u proteklih šest godina sugrađanima i posetiocima pružio priliku da vide i čuju sjajne muzičare – što domaće, što poznata svetska imena, zatim orkestre, te mlade muzičare za koje će se tek čuti. Na Dočeku se đuskalo uz elektronsku muziku, njihalo uz džez i uživalo uz sevdalinke. Program se slušao i gledao, zbog čega upravo Doček predstavlja posebno iskustvo audio-vizuelnog doživljaja. Možda ste neke od prethodnih godina uživali uz Darka Rundeka, Stefana Milenkovića, Josipu Lisac, Zdravka Čolića, Boža Vreća, Buč Kesidi, Manjifiko, Matiju Dedića, Nipplepeople… Za Doček volimo da kažemo da je sudar umetničkih energija. U novogodišnjoj noći, kad su emocije na vrhuncu i svi su tolerantniji i ljubazniji, taj sudar zaista je nešto što će vas vinuti u visine pozitivne energije. Kako bolje započeti novu godinu?!

2. Doček u Novom Sadu spaja vizuelnu umetnost i muziku

Kao što sigurno znate, Doček u Novom Sadu je mnogo više od puke zabave i koncerata, iako i sam muzički program svojom raznolikošću žanrova može da ponudi sjajan provod. Zašto, međutim, stati na tome? Prošle godine uživali smo u Teslinoj svetlosnoj galeriji zahvaljujući kojoj je Podgrađe zasijalo novim sjajem. Na Korzou smo mogli da vidimo jedan pravi svetlosni spektakl, ne samo nakon predstave Tesla izumetnik, već i prilikom svečanog ulaska u godinu titule EPK, 13. januara i spektakularne predstave Zeniteum.

Slični, a podjednako kvalitetni i jedinstveni događaji, očekuju vas i ove godine! Teslina svetlosna galerija će i na Dočeku 2023. preobraziti barokni dragulj, Podgrađe, u gradić svetlosti i odlične energije, a nove i neuobičajene prostore za kulturu, 13. januara pretvoriti u koncertne prostore i još jednom pokazati da Doček donosi kulturu u svaki kutak grada i do svih.

3. Nalazimo novu vrednost u starim mestima u gradu

Zahvaljujući tituli Evropske prestonice kulture, Podgrađe postaje novo mesto kulturne razmene i neće nam biti teško da pređemo most zarad dobrog provoda. Složićete se da je pomalo magično dočekati Novu godinu na otvorenom prostoru koji je obnovljen posle 300 godina, zar ne? (Možda ne treba zaboraviti pomenuti da su, mimo Podgrađa, i druga neočekivana mesta postala koncertni prostori: Kulturne stanice i crkve, na primer!)

4. Čeka vas odličan muzički program…

Ukratko, 31. decembra u Podgrađu vas čekaju Kosheen, Stereo MC’s, Biesmans, Perpetuum Jazzile, Repetitor, Obojeni program, Monohrom i drugi. Doček 7531. obeležiće jednako sjajan muzički program, a detaljnu satnicu za Doček 2023. i Doček 7531. pronađite u ovom tekstu na našem sajtu.

 

5. …i podjednako sjajne izložbe

Uloge u „vizuelnom“ u Dočeku kao vizualno-muzičkom spektaklu ove godine tumače čak tri izložbe: Teslina svetlosna galerija, te izložbe o Milevi Marić Ajnštajn i Milutinu Milankoviću. Autor potonje dve izložbe jeste dr Dušan Jovović, a u intervjuu za Visit Novi Sad možete saznati više o tome šta ga je inspirisalo i koja su njegova očekivanja od izložbi i Dočeka. S druge strane, autori Tesline svetlosne galerije jesu više umetnika što iz Novog Sada, što iz inostranstva. Saznajte ovde šta vas očekuje, a prijavite se i za stručna vođenja.

Mileva

6. Sve se ponavlja u januaru!

Već je poznato da Doček podrazumeva umetničku proslavu dve Nove godine, jedinstvenu u Evropi i gradu koji ponosno nosi epitet interkulturalnog. A zbog čega Novi Sad slavi 7531. godinu, 13. januara, pročitajte u ovom tekstu. Srpska Nova godina proći će u znaku jednako dobrog provoda, jer nam Doček u Novom Sadu priređuju Tigran Harmaszan, Sevdaliza, Konstrakta, Shortparis, Lajko Feliks, Nneka, Yu grupa, virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, Divanhana, Sana Garić… Ni u januaru Dočeku neće nedostajati vizuelnih efekata na scenama, za šta će biti odgovorni vrhunski domaći i inostrani vizuelni umetnici.

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci