Rekreacija na otvorenom: Gde vežbati u Novom Sadu i okolini?

U poslednjih nekoliko godina sve je više rekreativaca na ulicama našeg grada, a porastao je i broj teretana na otvorenom u Novom Sadu, što je posebno dobra vest za sve ljubitelje sportskog života i zdravih navika.

Ukoliko niste sigurni gde biste mogli da vežbate, evo naše liste predloga. I ne zaboravite – uz zdravu i balansiranu ishranu, dobar san i što manje stresa, fizička aktivnost je ključna za stabilan i dobar imunitet.

Đačko igralište

Apsolutni favorit svih rekreativaca, ali i profesionalnih sportista u Novom Sadu. Pored kružne atletske staze, travnog polja idealnog za gimnastiku i atletiku, Đačko igralište sadrži i nekoliko terena za mali fudbal i košarku, dok su u blizini i teretana na otvorenom, kao i tereni za tenis. Idealan za grupne sportove, ali i individualne treninge.

Kej

Za sve one koji ne vole da trče ukrug, odmah pored Đačkog igrališta smeštena je trim staza koja se proteže duž čitavog Sunčanog keja, od Limana, do iza Žeželjevog mosta. Trim staza je izvrsno prilagođena trkačima bez obzira na nivo spremnosti i vrlo je popularna, pa je često na njoj gužva, a neretko se desi da na nju zaluta i poneki pešak ili biciklista. Ukoliko trčite, koristite je rano ujutru ili kasno uveče, kad je najmanje opterećena. Kardio segment iskombinujte sa vežbama snage u nekoj od teretana na otvorenom duž Keja.

 

Kamenički park

Trim staza u Kameničkom parku je jedna od najlepših u gradu, prekrivena lišćem i iglicama, dok su velike travnate površine idealne za rekreaciju, aerobne vežbe i istezanje. Lokacija neposredno pored Dunava i veliki broj drveća zbog koncentracije kiseonika privlači veliki broj sportista, dok je preporuka da se park koristi za sport rano ujutru, jer tokom dana, pogotovo s početka proleća, ima veliki broj šetača.

Limanski park

Jedna je od omiljenih lokacija za žitelje Limana, gde na prostranoj livadi možete da praktikujete jogu i tai či, a uređene staze idealne su i za vožnju bicikla. Limanski park je i mesto adrenalina i sporta, jer se u njegovom sklopu nalazi skejt park i košarkaški tereni. Na drugom kraju parka čeka vas takođe i teren za boćanje, jednu od najstarijih sportskih igara koja se igrala i na primorju bivše Jugoslavije. Nadomak ovog terena nalazi se i prostrano i često vrlo posećeno igralište za decu.

Futoški park

Futoški park namenski je pravljen početkom XX veka kao zeleni pojas oko Jodne banje, i karakteriše ga veoma bogat fond biljnog materijala, sa preko 100 vrsta, sa brojnim egzotičnim i autohtonim sortama. Zbog toga je izuzetan za vežbače joge, kao i za šetače.

 

Sajmište

Odmah pored Futoškog parka nalazi se Sportski centar Vojvodina, popularno nazvan Sajmište, sa košarkaškim, teniskim i fudbalskim terenima, odličan za grupne sportove, ali i za ljubitelje trčanja, s obzirom na to da ima i uređenu stazu pored koje se nalazi i igralište za decu, pa na rekreaciju možete i – porodično.

Košarkaški i fudbalski tereni

Stari urbanistički planovi Novog Sada podrazumevali su da između zgrada postoje i tereni za mali fudbal i košarku. Iako su ovakvi tereni u novoizgrađenim delovima grada raritet, u kvartovima Limana, Novog naselja, Detelinare i ostalih delova grada, kriju se prostori na kojima su odrasle čitave gereneracije Novosađana. Uostalom, kada su sportovi u pitanju, šta je bolje od jedne obične lopte?

 

Fruška gora

Koliko je Fruška gora dobra za šetnju najbolje govori činjenica da je tradicija Fruškogorskog maratona duga više od četrdeset godina. Mreža staza je ogromna i potrudite se da svake nedelje otkrivate nove predele, od Čortanovaca do Erdevika i od Beočina do Vrdnika. Naravno, tu je i predivna trim staza (5.5km), koja kreće od Info centra na Iriškom vencu. Ne zaboravite i da svratite u neku od vinarija, jer vino je podjednako dobro za zdravlje kao i šetnja, ili da zavirite u neki od manastira zbog kojeg je Fruška gora dobila naziv srpske Svete gore. Ukoliko ste ljubitelj biciklizma, takođe nećete biti usamljeni – nacionalni park je savršena destinacija za ovu vrstu aktivnosti.

Autor: Bojana Kozomora
Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Povezani članci