Decembarske aktivnosti u Novom Sadu

Ulazimo polako ali sigurno u sam finiš godine, iako se to ne bi reklo po promenljivom jesenjem vremenu. Možda nam trenutno fale sneg i ona kasnovečernja hladnoća od koje bride nosevi i obrazi da nas podseti na predstojeći doček (i Doček!) i javno ili tajno smišljanje novogodišnjih odluka, ali ako bacite pogled na kalendar dešavanja u gradu, dileme nema: tu smo. U decembru smo, a decembar je oko nas, iako to tako možda ne izgleda. Poslušajte zato naše predloge aktivnosti koje će vas ubaciti u novogodišnje raspoloženje, i na vama je samo da donesete odluku kuda za vikend, ili večeras!

Božićni vašari

Sada već tradicionalni Zimzolend čeka nas na Trgu slobode svakog dana gotovo celog decembra – od 1. do 28. Zimzolend je zasad dokaz da nije neophodan sneg da se uživa u prazničnom duhu – dovoljne su praznične svećice i lampice, miris kuvanog vina i medenjaka, te nezaobilazni osmesi! U preko 30 novogodišnjih kućica moći ćete da probate i kupite najbolje domaće proizvode: slatkiše, kolače, kuvano vino, zanatska piva, te drugu hranu i novogodišnje ukrase. Osim toga, svake večeri ovde će nastupiti dečji horovi, a vikendom novosadski bendovi i DJ-evi.

Osim Zimzolenda na Trgu, na još jednom mestu u gradu uveliko se oseti praznična atmosfera: u pitanju je festival Božićna čarolija ispred TC Promenada koji traje do 10.1.2023. Ovde vas i vaše najmlađe čekaju božićne đakonije i razne aktivnosti s kojima možete biti u toku na ovom rasporedu, kao i uvek aktuelna igraonica u slami i ringišpil.

Klizanje

Ledena šuma u Dunavskom parku po rasporedu počinje sa radom sutra (petak, 16. decembar). Iako nas ovaj put očekuje manje klizalište nego dosad – usled aktuelnih mera i preporuka Vlade za uštedu energije, neće biti kružne staze za klizanje oko jezera, a i centralno klizalište će biti manje – sigurni smo da to neće smanjiti zimski ugođaj. A ukoliko vam je bliži Spens, klizalište tamo radi još od kraja oktobra. Cene i smene možete naći ovde.

Pozorište

Pored predstava sa standardnih repertoara novosadskih pozorišta (čije repertoare možete proveriti na njihovim veb stranicama, ali i u našem kalendaru), u decembru i pozorište ugošćava ideju da su praznici neobično vreme ljubavi i davanja. Tako će za vikend 17. i 18. decembra u po dva termina (11 i 18 časova) u Pozorištu mladih biti izveden Novogodišnji rokenrol za decu – uzbudljiv muzičko-scenski spektakl s dečjim pesmama u rokenrol aranžmanu. Karte možete rezervisati i kupiti ovde. Omiljeni zimski balet Krcko Oraščić možete s decom gledati u Srpskom narodnom pozorištu 21, 23. i 26. decembra u 19 časova ili 24. decembra u 12 časova, dok se karte kupuju na blagajni SNP-a. Predstava Snežna kraljica daje se u Pozorištu mladih 24. i 25. decembra u 11 i 18 časova, a karte možete kupiti ovde. I naposletku, možda ne nužno novogodišnja, ali svakako nesvakidašnja i pažnje vredna jeste rok opera Queen Simphony 29. i 30. decembra u 20 časova u SNP-u. Poslušajte najveće hitove grupe Queen u simfonijskoj verziji! Karte se kupuju na blagajni SNP-a.

Koncerti

Novi Sad u decembru kao da je pretplaćen na koncerte, te obavezno posetite bar neki, shodno svom ukusu! Već sutra (petak, 16. decembar) održava se tradicionalni koncert Amire Medunjanin i Vojvođanskog simfonijskog orkestra u 20.30 u SNP-u (karte na blagajni). Grupa Lira Vega nastupiće u petak, 17. decembra u knjižari Bulevar Books, dok nekoliko dana kasnije, 23. decembra, na istoj lokaciji nastupa Veliki Prezir. Istog dana u Domu kulture solistički koncert će održati Bombaj štampa. Dan ranije, 22. decembra, tradicionalni koncert održaće Rade Šerbedžija u Srpskom narodnom pozorištu.

U sredu, 28. decembra, održaće se novogodišnji gala koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Srpskom narodnom pozorištu, a na programu su dela Čajkovskog. Naposletku, pre nego što se sredite za doček, 29. decembra u Domu kulture nastupa bend Sunshine.

Amira Medunjanin i Vojvođanski simfonijski orkestar

 

Lepše je s kulturom

Ukoliko još uvek niste posetili izložbu Uroš Predić za sve, apelujemo da je ne propustite – imate vremena do 31. januara. Podsećamo, prvi put u Novom Sadu izloženo je više od 100 dela. Izložba je postavljena u Galeriji Matice srpske. Nešto pak savremenije očekuje vas na multimedijalnoj izložbi Milky Way koja povezuje umetničke, edukativne, naučne, tehničke i performativne sadržaje. Izložba obuhvata radove umetnica, umetnika i umetničkih grupa iz Novog Sada, Srbije i inostranstva, a postavljena je do 30. decembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i Likovnom salonu KCNS. A u samoj novogodišnjoj noći, u sklopu Dočeka, očekuju vas tri izložbe – Mileva: mi smo stena, zatim Milutin: vreme i vaseljena, te Teslina svetlosna galerija. Pročitajte više o njima ovde.

Doček

Možda najuzbudljivija kulturna manifestacija očekuje nas na samom kraju godine, i to ne samo zato što se opraštamo s jednom i pozdravljamo drugu godinu. Nije Doček džabe najbolji evropski trend brend u oblasti kulture za ovu godinu – što je bio samo razlog da i sledeći bude još bolji i pomera granice. Šta nas, dakle, čeka na Dočeku 2023, ali i Dočeku 7531. godine 13. januara? Oba Dočeka donose bogat audio-vizuelni program na više nesvakidašnjih lokacija širom grada. U noći 31. decembra, osim tri sjajne izložbe koje smo pomenuli, čekaju vas čuveni Kosheen, Stereo MC’s, Biesmans, Perpetuum Jazzile, Repetitor, Obojeni program, Monohrom i drugi. Ceo program i raspored možete naći ovde.

Uživajte u decembru!

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Promo, Jelena Ivanović, Marko Pudić

Povezani članci