Novi Sad u prepoznatljivom letnjem ritmu

Novi Sad je jedan od onih evropskih gradova koji je i tokom vrelih letnjih meseci ispunjen znatiželjnim turistima koji ga rado posećuju, a ove godine, kao Evropskoj prestonici kulture, u Novom Sadu se posebno ističe taj letnji ritam grada koji ne spava. Grada i riznice turističke ponude, koji osim brojnih kulturnih događaja na svakom koraku, svakog dana, pruža i poseban ugođaj u otkrivanju kulturno-istorijskog nasleđa. Važi za jednu od najlepših evropskih letnjih destinacija o kojoj su pisali i drugi svetski mediji, a ukoliko želite da ga doživite iz ugla pravih Novosađana, ova mesta vam sigurno ne smeju promaći.

Dunavsko more kao žila kucavica

Sunčane i tople letnje dane Novosađani najčešće provode na Dunavu, jer Dunav je naše more, reka o kojoj su ispevane brojne pesme, reka na kojoj su mnoge generacije odrasle. A njena najlepša plaža – Štrand, koja svakodnevno primi više hiljada posetilaca, sada je i centar kulturno-umetničkog dešavanja programskog luka Dunavsko more, Evropske prestonice kulture. Ne propustite Paviljon na Štrandu, koji nam do kraja ove nedelje donosi događaje kao spoj kulture i ekologije, sa osvrtom na bogatu tradiciju dunavskog regiona.

Osim kupanja na Štrandu, picigena u Dunavu i nezaobilaznih mekika i girica uz hladno pivo, na ovoj plaži možete uživati u basketu i odbojci na pesku. Spas od letnjih vrućina Novosađani neretko traže i na Oficircu, plaži do koje se dolazi prelaskom preko Žeželjevog mosta, ali tu su i Šodroš, Ljubavno ostrvo, Bećarac i Ribarac, takođe plaže na Dunavu na kojima se možete osvežiti i odmoriti. A ukoliko vas privlači dunavski rafting, na Ribarcu možete iznajmiti kanu, kajak ili pak uplatiti vožnju katamaranom, jer letnja plovidba Dunavom i posmatranje zalaska sunca poseban su ugođaj.

Pronađite svoje parče hladovine

Tokom vikenda, kada jarko sunce zagreje novosadske ulice, mnogi spas od velikih vrućina traže na bazenima na Spensu i Sajmištu, ali i parče “debele” hladovine u nekom od restorana i čardi na Dunavu, gde uz letnji povetarac mogu uživati u odlično pripremljenim pecaroškim ulovima. Mnogi se baš tada zapute i na čenejske salaše, gde se u prelepom ambijentu koji budi sećanja na davna, jednostavna vremena, služe vrhunski vojvođanski specijaliteti.

Novi Sad i letnji avanturizam

Ljubitelje aktivnog odmora za dušu i telo leti ćete neretko sresti na pikniku u nekom od najlepših novosadskih parkova ili pak na obroncima Fruške gore, najstarijeg Nacionalnog parka Srbije, koji nudi bogat izbor laganih planinskih staza za šetnju, kao i novu, kružnu trim stazu dugu 5.5 km, pristupačnu i idealnu i za one najmlađe. Brojna izletišta na Fruškoj gori, među kojima su Stražilovo, Iriški venac, Zmajevac, Andrevlje, Letenka i dr, vraćaju mir koji svakodnevna gradska gužva remeti. Šetnju po ovom nacionalnom parku možete upotpuniti obilaskom nekog od brojnih fruškogorskih manastira koje vam predlažemo, ili uživati u pejzažima fruškogorskih jezera, poput Bešenovačkog, Ledinačkog i drugih dragulja ušuškanih između zelenih brda ove planine. Naravno, nemojte izostaviti ni vinsku meku, Sremske Karlovce, gde ćete popiti neko od najboljih vina ove regije.

Doživite Novi Sad i ovako

Ukoliko se u ranim jutarnjim satima zaputite u šetnju Kejom, čest prizor su aktivni sugrađani koji osim na rolerima, ovo dugačko šetalište prelaze brzim šetnjama, trčanjem ili na biciklu.

Pridružite im se ili se spustite do Bećarca i uživajte u jutarnjim zracima sunca koje se iznova rađa. A gde dočekati najlepši zalazak sunca? Naravno, negde na Dunavu, ili pored “pijanog” sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, s koje se pruža nestvaran pogled na celokupan grad.

Pored Keja, glavno novosadsko šetalište je u centru grada, na potezu Zmaj Jovina-Dunavska ulica, gde ćete u laganoj šetnji sresti “pola grada”, ili s užitkom, natenane, popiti kafu u nekom od brojnih kafića i pojesti sladoled ili kolač u nekoj od tradicionalnih novosadskih poslastičarnica. Zastanite i divite se čuvenoj Crkvi imena Marijinog, kako je Novosađani od milja nazivaju Katedrala, ili prošetajte do obližnjeg Kulturnog centra u Katoličkoj porti gde takođe možete posetiti neke od kulturnih događaja.

Novi Sad pruža i sjajan noćni život, kako na splavovima na Ribarcu, tako i u centru grada, ulici Laze Telečkog, brojnim gradskim klubovima i koncept restoranima u kojima nastupaju lokalni bendovi zabavne muzike.

Leto u ritmu kulture

Čitav grad je tokom leta u brzom ritmu nepredstanih kulturnih dešavanja, uključujući brojne koncerte, festivale, izložbe i performanse, posebno ove godine kada je pod svetlom titule Evropske prestonice kulture, pa Novosađane možete sresti u šetnji gradom i obilasku brojnih aktuelnih izložbi. Samo neke koje vam preporučujemo da posetite, a nalaze se u samom centru grada jesu izložbe – Akcenti, koja će vas upoznati sa istorijom Novog Sada, San neolitske noći – arheološka izložba o neolitu na ovim prostorima, zatim Vreme i vaseljena – izložba o vremenu od haosa do kosmosa, kao i aktivističku izložbu Rekapitulacija.

Izložba San neolitske noći

Ne zaboravite ni aktuelne izložbe u Galeriji matice srpske, o kolekciji slika prve dame Jugoslavije, Jovanke Broz, kao ni Paralele, a ispratite i događaje u okviru Leta na trgu galerija. Dok čekamo čuveni Kaleidoskop kulture, naredni programski luk EPK, koji će se kao najbolji evropski trend brend održati od 1. septembra do 7. oktobra, zatim i tradicionalni Festival uličnih svirača i Tamburica fest, uživamo u mnogobrojnim događajima Dunavskog mora. Novi Sad u aktuelnom programskom luku EPK okuplja domaće i inostrane umetnike i aktiviste ujedinjene u ideji da se osim uživanja u lepotama dunavskog toka, pažnja mora usmeriti i na njegovo očuvanje.

Kaleidoskop kulture na Korzou

Redovno pratite naš kalendar na sajtu i uživajte u novosadskom letu obojenom dozom umetnosti, zabave, odmora i užitka. Kulturica, laganica i natenane, baš kako dolikuje Novosađanima, ali i onim posetiocima koji će se “stopiti” sa gradom i zaljubiti u njega na prvi pogled.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci