Gde Novosađani proslavljaju praznik rada?

Mnogim Novosađanima je ovo omiljeni praznik, jer uglavnom znači nekoliko dana odmora od posla. Budući da se ovaj vikend očekuje sunčano i toplo vreme, ukoliko praznike provodite u svom gradu ili u Novi Sad dolazite kao posetilac Evropske prestonice kulture, najpre vas pozivamo da svratite u obnovljeni Kreativni distrikt jer vas čeka bogat program Zastava budućnosti koncerti, izložbe, radionice i druge aktivnosti, kao sjajna uvertira za proslavu Praznika rada. A gde u nedelju na popularni uranak ove godine, donosimo vam nekoliko predloga. Ove destinacije u gradu ili van grada nude dovoljno prostora i opuštenu atmosferu da možete da „bacite roštilj“ i uživate s prijateljima. Izbor prepuštamo vama!

Izletišta na Fruškoj gori

Daleko najpopularnije izletište u okolini Novog Sada, posebno za Prvi maj, jeste Fruška gora. Ovaj nacionalni park za vreme praznika primi i do 400.000 izletnika koji ovde uživaju u odmoru, ali i šetnjama, roštilju, fruškogorskim vinima… Na Fruškoj gori postoje brojna izletnička mesta, tako da predlažemo da budete makar malo avanturistički nastrojeni i s društvom odaberete neko koje još niste „overili“. Izbor je velik: Iriški venac i spomenik, Stražilovo, Popovica, Testera, Letenka, Zmajevac, Borkovac, Brankovac, Andrevlje, Kraljev izvor, Bobelina livada, Ciganski logor, Popov čot, Široke ledine, Jabuka, Osovlje, Astali, Rohalj baze, Lipovača… U opciji su i izletnička mesta duž Grebenskog, odnosno Partizanskog puta. Ukoliko ste ipak raspoloženi za prvomajske DJ žurke, imamo još jedan predlog na Popovici – posetite Gorski smeško koji vas poziva na svoje rođendansko slavlje, uz roštilj i đuskanje preko dana, a uveče vas očekuje silent party u prirodi.

Iako ne sumnjamo da ćete se dobro provesti, budite usput i odgovorni. To znači da ćete voditi računa o paljenju i gašenju vatre (dozvoljeno je paljenje samo na pojedinim mestima, a tad svakako pazite na vatru i pre odlaska se uverite da je plamen ugašen), skupljanju smeća, te eventualnim krpeljima. Čuvajte Fruškać kako biste u njemu uživali i posle Prvog maja.

Kamenički park

Kamenički park kao najstariji u Novom Sadu, dobro je poznato prvomajsko odredište s nekoliko desetina ložišta za paljenje vatre. Pošto je njihov broj konačan, a zainteresovanih roštiljaša mnogo, ako želite da osigurate da taj dan ne ostanete gladni – poranite i zauzmite mesto. Ložište se plaća, kao i parking. U sklopu parka nalazi se i dvorac porodica Marcibanji i Kračonji iz 19. veka, kao i mnogobrojne skulpture i dva jezera, koji ovo preuređeno izletište čini idealnim izborom.

Novosadske plaže

Ukoliko ste jedva dočekali toplije dane i radujete se odmoru na Dunavu, otvorite sezonu boravka na plaži baš za Prvi maj. Izbor će, u zavisnosti od vaših afiniteta, pasti na uređenu plažu Štrand, ili pak na šarmantni divlji Oficirac. Kupališna sezona na Štrandu počinje upravo 1. maja i traje do 30. septembra; dnevna ulaznica će koštati 50 dinara, sezonska bez popusta 1.345, a sezonska s popustom biće 1.150 dinara. Ako se odlučite za Štrand, moći ćete da uživate u jednom pravom plažnom danu na suncu i pesku, uz hranu i piće iz obližnjih restorana i kafića. S druge strane, na Oficircu nemate takve usluge, ali ovde, kao i obično, možete da budete „sam svoj majstor“ – uz najviše sunca tokom dana i čuveni zalazak s pogledom. Ako se odlučite da pravite roštilj, opet budite obazrivi i ugasite plamen po obavljenom spremanju ručka.

Begečka jama

Na ovoj lokaciji kod Dunava moguće je kupiti posebnu dnevnu kartu za pecanje i upustiti se u avanturu: šta će biti danas ili sutra za ručak? Naravno, ako želite da pecate, potrebno je da već imate dozvolu za ribolov. Ako volite ribu, ali biste ipak želeli da je za vas uhvati neko drugi, lokalni salaši, čarde i restorani ugostiće vas i udovoljiti svakoj vašoj želji!

Ribarac

Možda Ribarac ne deluje kao prvi izbor za Prvi maj, ali ako ste raspoloženi da pojedete nešto dobro, a da se ne bavite kuhinjom i posle ne perete sudove, vaš izbor lako može pasti na Ribarsko ostrvo. Divni restorani sa odličnom kuhinjom i pogledom na Dunav, poput Alaske terase, Kućerka, Piknika ili pak Discont, ukoliko vam se pije koktel s pogledom na Dunav, odmoriće vam oči i um. Ako imate sreće, možda poznajete nekog ko na Ribarcu ima splav ili vikendicu – nazovite ih na vreme i dogovorite fin i opušten praznik!

Sremski Karlovci

Ako niste dugo bili u Karlovcima, ovo vam je sjajna prilika da ih obiđete. Arhitektonski zanimljiv i kulturno značajan grad nalazi se u blizini Novog Sada i vrlo ga je lako posetiti na dan. Šetajte, pijte lokalno vino i ručajte u nekom od odličnih gradskih restorana poput čuvenog Bermeta u centru. Više o našim predlozima možete čitati ovde. Usput, ako ste raspoloženi, možete prošetati i do Stražilova, idealnog izletišta oza piknik, u kom se nalazi i spomenik Branku Radičeviću!

Salaši u okolini Novog Sada

Ko je jednom iskusio mir i atmosferu vojvođanskih salaša, rado će im se vratiti. Ako volite salaše, bilo da imate favorita ili biste rado posetili neki novi, zašto to ne biste uradili za Prvi maj? Ukoliko vam se ne ide kući, uvek postoji opcija da prenoćite na salašu i uživate u autentičnom vojvođanskom iskustvu, sa sve domaćom hranom i različitim domaćinskim aktivnostima koje različiti salaši nude. Naše predloge pročitajte ovde.

Foto: Salaš 137

Banja Vrdnik

Osim što u Banji Vrdnik možete uživati u bazenima, odnedavno možete i iznajmiti bicikl i provesti praznike na jedan pravi, autentičan vojvođanski način! Ako želite da izbegnete težak uspon, u banji nudi da vas prevezu na lokaciju odakle možete samo da se spustite bez po muke. Šta god da izaberete, ukusan ručak i odmor osiguraće da završite dan srećni i siti!

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci